Pelėdos uoksas

Prano Karlono kūryba

Scenarijus (1)

Pridėti paveikslėlį


Spalis 2011
teka 08:05
leidžiasi 18:01
ilgumas 09.56

Delčia (dylantis)
28 mėnulio diena


Šiandien 1°C / 10°C, mažai debesuota
Rytoj -1°C / 9°C, mažai debesuota

25
ANTRADIENIS
Krizantas Švitrigaila Vaigedė Darija Inga Krizas


Konstitucijos diena

Irklu jūrų neperplauksi
................................................
.......................................




Scenarijus (1)


Vidinis ką tik atėjęs į Pelėdos „uoksą“

PELĖDA Kaip sekasi? Kalbu, žinoma, apie poemą „Ašašai“. Atrodo, kad užsidarei, užsimiršai ar dar tingesnis pasidarei. Savęsp(i) pašte nieko iš tavęs nesurandu. Tuščia.
VIDINIS Nesinori trukdyti. Keli fragmentai yra. Bet kur juos reikėtų padėti, nežinau. Kol kas laikau juodraščiuose. Kartais Jonui iš Griškabūdžio telefonu padeklamuoju. Sakė, jeigu reikia, galėtų atvažiuoti.
PELĖDA Nebarė?
VIDINIS Ar dėl poemos? Sakė, pažiūrėsim, kaip dugną dėsim, bet dabar nėra į ką žiūrėti. Tačiau kai yra toks užsiėmimas - šviesiau. Daiktai pradeda šviest, atmintis pagyvėja.

Pelėda su Vidiniu savi , lyg vienos draugės žmonės. Ir taip nuo vaikystės. Savo išvaizda net supanašėję Metų skirtumas nedidelis, tačiau abu jau prieš dešimtmetį, kai senjorai – pensininkai. Laikas būtų mirti, bet abu dar , pasak jų, krutantys. Ūgiu už Napoleoną didesni, bet ne kažin kaip. Dažniau bendrauja, kai išsiskyrę. Dangus juodu apdovanojęs gebėjimu pasikalbėti per nuotolį ir tokį susisiekimą vadina įvairiai – dažniau transindukcija ir transintuicija. Dabar, kaip gyvenimas aprimęs, išsiskyrimai retesni, kai gyvena greta, transindukcinis ar transintuicinis bendravimas beveik nurimęs - susieina, kalba, juokiasi ,ginčijas, mąsto, svarsto, matuoja...

PELĖDA Lazdą statyk į kampą, o pats, brolau- prisėsk. Štai šneki apie Joną iš Griškabūdžio. Esą, telefonu kalbėjęs. Ar kartais nesakė, kad žagsėjimas pagauna. Aš jį irgi pagainioju po savo mintis. Dabar vis dažniau. Turėtum atspėti, kam jis man, beje , ir tau reikalingas. Žodžiu mudviems.
VIDINIS Neketinu spėlioti. Tuščias darbas, Pranuci. Net ir tuo atveju, jeigu atspėčiau. O kad man jis reikalingas, tai žinoma, bet ne daugiau, kaip visuomet.

Pelėda pakilo iš krėslo. Neskubiai vaikštinėjo po nedidelę patalpą. Paskui sustojo priešais Vidinį ir pasigavęs jo švarko sagą.

PELĖDA Laikas mums pagalvoti apie palikimą.
VIDINIS Čia tai bent... Neturėčiau kitų rūpesčių, tai palikimo reikalas galvos tikrai nekvaršintų.
PELĖDA Aš rimtai.
VIDINIS Aš irgi rimtai, Pranuci. Kur tu jį matai, tą palikimą? Ką mes turim? Patys save ir Dalijos padovanotas dvi lazdas- vieną tau, kitą- man.
PELĖDA Mūsų amžiuje ir lazda turtas. Aš savąją paliksiu varnui Goliui. Bet , sakyk, kam palikti Šventąją?
VIDINIS Šventąją?

Vidinis drėbtelėjo į krėslą.

VIDINIS Šventąją? Taigi, sakai, Šventąją. Bet paklausyk. Girdi? Groja. Anksčiau žinojau, kad yra Harker jūros tyla, arba Harker tyla. Dabar girdžiu ir jos muziką. Iš jos paskutinio eilėraščio „ atgal“. Klausyk, Pranuci... Eilėraštyje žodžiai, o dabar... Girdi? Pavirto į muziką. Ir manęs Jonas klausė, kodėl eilėraščio pabaiga atskirta trimis brūkšneliais ir sudėta į šešias sulaužytas eilutes. Betgi ir patys žinom ir atsimename.

mėnulio naktyje rinksiu vieną po kito
baltus akmenėlius kely širdim sudėtus
gal rasiu kryptį iki ryto
kur žodis krito
šįkart
pratylėtas

PELĖDA Gerai, Vidini. Bet nepaskęskime muzikoje, nepaisant kad ji ištirpdyta iš pabaigos paskutinio mums žinomo Harker eilėraščio „atgal“. Susikaupkime. Ilgiems apmąstymams mums nėra laiko.
VIDINIS Niekuomet nepagalvodavau, kaip eilėraštis ištirpsta į muziką.
PELĖDA Kaip manai- ar nederėtų mums pagalvoti apie Joną?
VIDINIS Iš Griškabūdžio...
PELEDA Na, taip. Iš Griškabūdžio. Bet jeigu žinai tinkamesnę kandidatūrą, sakyk.
VIDINIS Neskubink, Pranuci. Reikia susikaupti. Bet kas tuomet mudu bebūsime. Kas? Net į Harker tylos jūrą ar Harker tylą ji mus išmokiusi įeiti. Ji... Pats žinai, Ji Dievas mums. O Jonui? Šventoji gerbia tą žmogų. Bet tai ne tas pats, kas su juo būti. O gal pati Šventoji ką nors nusižiūrėjusi? Gal reikėtų nuo jos pradėti?


2011-10-25 10:23:29
Pelėda

--------------------------------------------------------------------------------

Komentaras:

Klyksmas Parašė komentarų: 96 2011-10-25 10:57:49
Žaviuosi sugebėjimu taip plačiau atsiverti, net apsinuoginti prieš šią, virtualių sugyventinių ŽŽ tūkstantinę šeimą. TIk TU ir Dalija šiataip galit. IR nepyk už "sugyventinius" nes juk tikrai gyvenam savotiškoje šeimoje, nors konstitucinio teismo sprendimo, vyriausybės nutarimo bei seimo įstatymo įtvirtinančio tokią "šeimą" dar ir nėra. TIkėtina, kad bus, Gal net greičiau nei tos pačios lyties asmenų santuokos įteisinimas

PARAŠĖ JONASNugirstos mintys

Jei geri kartą per savaitę – esi buitinis alkoholikas.
Jei geri kas antrą dieną – esi alkoholikas.
Jei geri kiekvieną dieną – esi didelis viršininkas.


Jei sėdi kalėjime – esi tu smulkus vagišius.
Jei sėdi seime ar vyriausybėje – esi tu...

2011-10-23 00:19:57
KlyksmasLiepssnelė Parašė komentarų: 510 2011-10-25 - 18:24:57
Labai įdomios mintys, vertos apsvarstymo


tylsala Parašė komentarų: 709 2011-10-25 - 13:55:41
kaip poetiška...


Klyksmas Parašė komentarų: 100 2011-10-25 - 13:43:07
Apie tai ką rašiau, ką norėjau pasakyti galite perskaityti čia:http://www.lrytas.lt/-13195162401319396399-politikos-tranai-i%C5%A1ropoja-%C4%AF-%C5%A1vies%C4%85.htm


giedrex26 Parašė komentarų: 8581 2011-10-25 - 10:17:33
...nepamirškim, kad skaitytojams turi būti ir toje literatūroje prieskonių...antraip bus neįdomu ir aktyvumas mažės...taigi sveikinu Klyksmą, sulaukusį rekordinio skaičiaus komentarų...


Pelėda Parašė komentarų: 2153 2011-10-24 - 22:40:07
Acha, dar šovė į galvą: tai kur kas prasmingesnis, reikalingesnis tavo darbelis, negu po dešimt ir daugiau haiku į kruvą padėjus.


Pelėda Parašė komentarų: 2153 2011-10-24 - 22:26:11
Ką tu čia dabar, Klyksmai, rėkaloji? Tai vienas iš protingiausių darbų, kuriuos paskutiniu metu čia skaičiau. Turiningas. Tai svarbiausia. Ne savyje uteliauji, o mumyse. Ir ne todėl, kad tau malonu, o kad būtume švaresni. Tik žvilgterėk į tematiką ir parodyk tą iš mūsų, kuriam labiau skaudėtų.
O kur moderatoriai tavo kūrinius sudėlios, tai argi tai turi bet kokią reikšmę. Galiu pasakyti, kad esi dabar skaitomiausias, panašiai kaip savo laiku Vyt. Petkevičius su " Durnių laivu."
Būk! Ir pirmyn, kol į bures vėjas pučia.!


Klyksmas Parašė komentarų: 100 2011-10-24 - 22:22:19
Neįtikino tai neįtikino. Bet nors pabandžiau įtikinti. TIesa ne tuo kad rašliava gera, bet priešingai.


Rykštė Parašė komentarų: 1104 2011-10-24 - 22:21:13
Visiškai pritariu Laukinei Obeliai.

Ir pridedu nuo savęs - niekada nepamirškim, kad čia literatūrinė svetainė.


Laukinė Obelis Parašė komentarų: 264 2011-10-24 - 22:00:37
Dėkoju autoriui už tokį ilgą paaiškinimą. Tačiau turiu pripažinti, kad manęs tai neįtikino.
Taip, kas sakoma komentare dėl politikos ir padėties Lietuvoje, turbūt yra tiesa, tačiau ne kiekvieną tiesą verta dėti į literatūrą, bent jau taip tiesmukai. Ir taip laikraščiai bei televizija prikimšti tokių minčių ir kaltinimų. Pabandykim pakilti į kitą lygį.
Be to, jei pateikus kūrinį skaitytojui po to tenka ilgai aiškinti: pirmoje eilutėje norėjau pasakyti tą, o pabaigoje tą ir aną - kažkas yra negerai. Kūrinys turi už save kalbėti. Manęs irgi kartais nesupranta, tada sėdžiu priešais savo tekstą ir galvoju: kur negerai žodžius ir mintis sudėliojau? Taip ir tobulėju, bet skaitytojo niekada nekaltinu.
Na taip, yra Kafka - didis kūrėjas, kurio tekstai iki šiol tebešifruojami. Tačiau jis ir nėjo į žmones, neaiškino, kaip visa tai suprasti. Dabar jis turbūt sėdi danguje ir šypsosi iš mūsų pastangų.
Taigi, nusišypsokime ir mes.


radaa Parašė komentarų: 5327 2011-10-24 - 21:54:22
ir aš nesuprantu tokio pobūdžio diskusijų. Juk kas čia blogo, jei mintis išsiveržti laukan nori kokiu tai pavidalu? Kas čia blogo, kad vienas iš Autorių panoro pasidalinti jomis su visais? Tobula-netobula... kuris mes čia jau tokia tobulybė? O ir pavadinimas sako: "nugirstos mintys"... ir kogi nesuprasti tame? Juk savaitgaliais - geriama, nes kitomis dienomis gal nėra kaip (darbas) - tad galima priskirti ir prie buities (rutina), kas antrą dieną - logiška - alkoholikas. Mat kaip dirbti ar ... jei kas antrą dieną bus "užpilamos akys". O kas turi tokią privilegiją - kasdien? (nepakaltinamas, neišmetamas iš darbo ar panašiai...)

Bent jau tos trys eilutės - mane privertė iš karto - nusišypsoti. Visškai taiklu ir logiška.

0 komentarai (-ų):