Pelėdos uoksas

Prano Karlono kūryba

Scenarijai Trispalvei (7.

  
titnagas
         
 Dėkui, kad išgirdote

   Sugrįžus atgal į sodo namelį regėjosi, kad netgi užmiršau savo nuolatinę būtį Pastriekės departamente, o pasilikau  svetainėje, kuri priklausė Leokadijos tvarkai ir rūpesčiams – buvo jos namai ir tvirtovė. Šį kartą atidžiau ir ilgiau pasidairiau po ją  negu bet kada atsimenu ir ką gi?
   – Jeigu manote, kad žinau, kas čia įvyko, jūs, žinoma, klystate. Labai  klystate, – pasakiau niekam to neadresuodamas, o tik (gal net netyčia) prasitaręs balsu, ką pagalvojęs. Atrodė, kad šitaip elgiantis mįslingi dalykai prasiskleis kaip dažnų gėlių žiedai iš po nakties gurkštelėję ryto šviesos.
   –Tai kad, dzieduli, dar ne laikas kalbėti apie tai, kas įvyko. Dar vyksta. Procesas dar nesibaigė. Tačiau  teisybė, kad ji reikia  stebėti ir užrašyti jo biografiją, – atsiliepė raidė A. – Mūsų trijulė pasiruošusi tau padėti. Atsiprašau, – pasitaisė ji, – dabar jau ne tik tau padėti, bet ir Leokadijai. Anksčiau jos lyg nepastebėjom, lyg nematėm, o dabar tenka vadinti močiute. Galėtum ir nevadinti taip, bet  kuomet tave šaukiame dzieduliu, lyg ir savaime suprantama, jog reikia ir Leokadiją tapatingai pašaukti.
   – Tapatingai? O kodėl tuomet ji ne bobulė? Arba jeigu ji močiutė, kodėl aš ne senelis?
   – Aš, dzieduli, irgi tariau, kad ją reikėtų šaukti bobule. Betgi ar paklausė? Ir vėl išgirdau: patylėk, šarka. Tegu „šarka“, bet smalsumas ir supratingumas dar niekam nepakenkė. Ką regime, kad ir  dabar? Vėliava  – antai – iškelta, bet į nukarusi kaip skudurėlis. Vėjelio jai reikia, vėjelio. Ot tada jau ir nuotaika kitokia, ir vykstančio proceso esmė atviresnė, demokratiškesnė.
  Raidei B netrūko ne tik smalsumo ir supratingumo, bet ir  veiklumo. Priėjusi prie paveikslo rėmo, kažką  krapštelėjo ir sustojo it  mokytoja prie mokyklinės lentos, o pats  remas jau  neatrodę  tuščias – jame iš tikrųjų karojo ką  tik iškelta  trispalvė,  o prie  jos stiebo šnekučiavosi bobulė su Jotu,  abu sužiurę  į stiebo viršų ir nelinksmą vėliavos vaizdą.
   – Sakiau, vėjelio jai reikia,  vėjelio, – pašaukė  jiems B.
   – Iš kur jį paimsiu? – atsiliepė Jotas, Ot, surasim  titnagą, tada  ir vėjelio gal išprašysime. Nemanau, kad atsakys.
   –Titnagas? – perklausė Leokadija.
   – Ne pats titnagas, močiute. Jame angelai gyvena. Be jų paramos ir vėliavos nepasisekė iškart iškelti. Bet tai menkniekis. Repeticija gi.
   – Betgi aš ir apie titnagą galiu, – it panorusi išgirsti kažkieno kuždesį atsiliepė Leokadija, tačiau netrukus ryžtingai pakėlė akis į Jotą ir vėlgi  atsitiko tai, ko negalima buvo suvokti ir blaiviausiu protu. Leo deklamavo mano užmirštą eilėraštį.

Sunkus kaip velnias –
vos galiu pakelti,
bet baltas ir labai gražus.
Tai titnagas,
gimtinės laukuose išartas,
ir štai dabar su juo
namo einu.

O Dieve,
kiek jame ugnies!
bet šaltas,
o įniršio, kai mūšyje!
nors toks ramus.
Linguojame keliu,
ir laikas sėja lauką
ant  jo ir ant manęs,
bet sieloje
        it  bažnytėlėje
                        ramu.

Galbūt likimas duos
su juo ir po lauku
išliksime kartu.

   Tylėjau. Raidės A ir  B  taip pat. Tačiau atrodė, kad šį kartą ir aš girdžiu šnabždesį, kuriuo tikriausiai prakalbinamos ir papildomos Leokadijos  žinios. Šnabždesys  pažįstamas, .tik senokai girdėtas.  O  eilėraštis? Ar jis anksčiau bent kartą buvo taip pašnabždėtas?

Sunkus kaip velnias –
Vos galiu pakelti,
Bet baltas ir labai gražus.


   – Tai šitas? Betgi žinau, žinau, dzieduli, kur jis. Departamente. Prie dūmtraukio. Už sienelės. Ant jos ir Pivašiūnų Šv. Marijos – Nuliūdusiųjų paguodos paveikslas pakabintas. Niekur jis nedingęs. Atsimenu, kad jame mėgdavęs apsigyvent Šv. Mykolo pasiuntinys. Bet ką čia kalbėti! Op! Bėgu.
   Tiek to  bėgimo ir tebūta – tik viršum žemų sodo namelio svetainės lubų. Vienas, du, trys, dar kažkiek laiptelių ir... prašom, jus jau priima Pastriekės departamentas. Raidė B lengvute ir vaikšto mano ausims negirdimais žingsniais, tačiau  netrukus iš ten pasigirdo jos džiūgaujantis, pergalingas:
   – Radau!  Dzieduli, radau!. Titnagą įradau.
   Ir visi pamatėme, kai nukorusi viršum stiebo suplevėsavo Trispalvė. O aš?. Aš irgi  kaip  ne  šis  aš,  o kaip  anas aš, kaip  karietos  vežėjas, važiavęs į pirmą kelionę. Ir žodžiai iš burnos  nubiro kaip Tada.

– Sveiki gyvi! Dėkui, kad išgirdote.
Pelėda2015-11-14
Moderatorius (-ė): Pakeleivis
Sukurta: 2015-11-14 18:21:54

Nežinia, kas čia paveikė, Jotas ar koks velnio šmotas, bet eiliuotas dalis įkertu lengviau. Nors Scenarijų rašymo pagrindinę liniją, visumą suprantu.
Titnagas rimtas bendražygis. Jame angelai gyvena. Be jų paramos ir vėliavos nepasisekė iškart iškelti. 
Lydimi pažįstamų šnabždesių, Vėliavą kėlė giminingi, panašūs: Dzieduko fantazijos, raidės, bobulė, vienas kitą palaikydami ir pavedžiodami, tad į nekylantį skudurėlį ir pūstelėjo vėjelis.
Pabaiga nuramino. Po pabėgiojimų, tolesnių nuklydimų pagaliau ir vėl Departamente virš sodo namelio svetainės lubų, ir viskas stoja į savo vietas.

---------------------------------------------------------






0 komentarai (-ų):