Pelėdos uoksas

Prano Karlono kūryba

Balandžio 30

Balandis 2011
teka 05:45
leidžiasi 20:48
ilgumas 15.03

Delčia
26 mėnulio diena


Šiandien 3°C / 15°C, trumpai palis
Rytoj 3°C / 12°C, trumpai palis

30
ŠEŠTADIENIS
Marijonas Pijus Virbutas Venta Sofija

Valpurgijos naktis
Tarptautinė veterinarijos diena


Nuo mėsos pilvas vėpsos, nuo varškės - dantys barškės

Balandžio 29

Edita MAŽELYTĖ
- Lietuviška knyga tampa deficitu

Nuo neatmenamų laikų žmonės suprato knygos svarbą lietuvybei išsaugoti, tautos savišvietai. Rašytinio lietuviško žodžio išsiilgę mūsų protėviai rizikuodavo su visa šeima būti ištremti į Sibirą, kad tik galėtų gauti lietuvišką knygą.

Lietuviškų rašmenų ir spaudos draudimo laikais užgimė ne tik toks unikalus reiškinys kaip knygnešystė. Penktajame dešimtmetyje buvo ypač paplitę savilaidos leidiniai - iš rankų į rankas platinamos knygos, kurias žmonės perrašinėdavo ranka ar mašinėle.

Deja, XXI a. knyga vėl atsidūrė ties išnykimo riba. Tačiau ne dėl šiuolaikinių technologijų keliamos grėsmės. Nusipirkti knygą išgali ne kiekvienas norintis ir mėgstantis skaityti. Tiesa, seniau dvasios peno žmonės eidavo ieškoti į bibliotekas. Pėsčiomis net po kelis kilometrus dėl knygos įveikdavo. Ne paslaptis, kad mažuose miesteliuose ir provincijose bibliotekos buvo laikomos kultūros židiniais, kurie dabar valdžios dėka intensyviai gesinami. Bibliotekos uždaromos, finansavimas naujoms knygoms įsigyti sumažintas keturis kartus. Nauji literatūros kūriniai paprastiems žmonėms tampa nebeprieinami, o senieji - suskaityti ir ilgainiui išimami iš bibliotekų lentynų. Lietuviška knyga ir vėl tampa deficitu.


Balandis 2011
teka 05:47
leidžiasi 20:46
ilgumas 14.59

Delčia
26 mėnulio diena

Šiandien 3°C / 16°C, saulėta
Rytoj 3°C / 15°C, trumpai palis

29
PENKTADIENIS
Kotryna Tarmantas Indrė Augustinas Rita


Tarptautinė šokio diena pasveikink

Beklausydamas apkalbų nepamiršk, kad ir pats esi apkalbamas

*****************************************************
*********************************

28)

O atsibusk, žmogau, kaip aš kadaise,
Norėdamas išvengt nelaisvės -
Pasaulis keitėsi kasdieną ir tada,
Tačiau kaip įprasta –
Išlikdamas su duona ir druska.

Linkiu ir tau pabūti, kuo buvau -
Ten nesuku numirt už laisvę,
O būt be druskos ir be duonos – NE!

Matyt, tai tas, ką reikia pavadinti priežastim,
Kuri neleidžia mums laisviems pabūti.
Gegulė pakukuos dar kartą, du ar tris,
Bet akimis užmerktomis
Kažin, ar laisvę net ir TEN,
Be duonos ir be druskos būdamas surasiu.



Algimantui
Prieš Vėlykas išsiunčiau visiems trims broliamas, Jeigu negavote - pakartosiu.
Pranešk...
Sėkmės Jums.


2011/4/28 Algimantas Černiauskas

Mielas Pranai,
Ačiū ir dar kartą ačiū:) VIsų trijų broliuku vardu. Žemai lenkiames...
Ilgokai nepriėjau prie kompo, vis užgriūdavo kasdienybė....
Per Velykas buvau išvykęs, grįžęs radau labai gražią dovaną. Knygą. Gal rašyta naktyje, kaip priklauso Pelėdai, gal tylų vakarą, gal rytą... Nežinau, bet...Daug būtų galima apie tuos eilėraščius kalbėti, nes viskas čia atvira, skaudu ir jautru... Atpažįstama, kartu išgyventa... Nauja karta, kuri užaugo Nepriklausomoje Lietuvoje mūsų kartą jau sunkiai supranta. Gal ir gerai...o mūsų karta... Man regis, kai kurie pamiršo tą laikmetį, kuriame gyvenome... Mano vienas draugas pajuokavo: kuo mažiau lieka senosios kartos žydų, tuo daugiau nukentėjusių nuo holokausto, kuo toliau nuo sovietmečio Lietuvoje, tuo daugiau rezistentų... o joj kokia skaudi tema... Sklaudi nes tai mūsų gyvenimas, mūsų klaidos, mūsų nusivylimai ir atradimai Mūsų Atgimimas... kai kas varo iš proto, kai kas džiugina... Ai...
Ne apie tai kalba..
Gal ką nors iš šios knygelės būtų galima įdėti į Dainavos žurnalą, su knygos pristatymu?
Sukuos ir Šalcinio ir Dainavos redkolegijoje. Labai malonu būtų gauti leidimą knygelę pristatyti dzūkams...
Tai šiuo kart tiek.
Dar kartą ačiū
Ir iki malonaus
Pagarbiai
Algimantas


Ačiū, Algimantai.
Labai džiaugiuosi, kad taip nuoširdžiai šią knygelę priėmei Ir dar netgi vardu ir savo brolių. Atsimenu Jus visus, taigi net ir su Giedraičiuose pastatytu kryžiumi ir netgi mane į svečius priėmusiais tėvais. Turėdamas proga, paduosiu daugiau knygučių Tau, kad galėtumei su jomis aplankyti redakcijas.
O dėl pristatymų, tai... elkis, Algimantai, kaip tau atrodys geriau. Aš tave neblogai žinaiu, bent tiek, kad kai ką darysi - padarysi geriau už mane.
Turiu vilties su Tavimi susitikti kol dar gal nevėlu, nes turiu vieną sumanymą, būtent plačiau į savo aprašymus įsprausti Černiauskų gyvenimus. Tiesa, darbas mano jau negreitas, bet dar krutu, dar vis bent savyje tikiu kažką užrašyti. Ir gal neįprasta, gal, sakyčiau ne tradicine forma.
Geriausi linkėjimai žmonai.
Būkite laimingi visi.

Balandžio 28

JUSTINAS MARCINKEVIČIUS:

   “Ne sykį esu girdėjęs klausimą, kartais netgi priekaištaujantį ar kaltinantį klausimą: “Kur dingo Sąjūdis?” Manau, kad jis niekur nedingo, nes su juo dingtumėme ir mes. O mes neturime teisės dingti. Mes privalome būti, privalome išlikti kaip moralinė jėga šių dienų visuomenėje. Prisiminkime pirmojo suvažiavimo dvasią. Gerumo, pasitikėjimo, pagalbos ir globos dvasią. Ar daug jos liko šiandien? Tada jos buvo pilni ne tik Sporto rūmai, bet ir visa Lietuva. O svarbiausia - tos dvasios buvo pilnos mūsų širdys. Pažadinkime, prikelkime ją - ji niekur nedingo, ta dvasia. Reikalaukime tiesos ir teisingumo nuskriaustam, atstumtam ir paniekintam. Negali būti, kad mūsų Tėvynėje jau neliko vietos sąžiningumui, nejaugi viskas tik pinigais sveriama, tik postais vertinama? Nejaugi gerovė, saldus gyvenimas, nesąžiningai įgytas turtas ar valdžia jau nesveriama moralės, padorumo ir teisingumo svarstyklėmis? Kas pažiūrės iš verslo ir valdžios aukštybių į žmogų, esantį žemai? Ar yra jo rankose darbo? Ar yra jo rankose duonos?

   Gėdydamiesi išleidome pusę milijono saviškių svetur. Paklauskime savęs ir visų - ar jiems išvykus tapome turtingesni? Gal godus mūsų lietuviškasis kapitalas smarkiai padidėjo mokėdamas už darbą grašius, iš kurių pragyventi neįmanoma, taigi stumtelėdamas žmogų į emigraciją. Beje, teko girdėti, kad Lietuvoje esama žmonių, kurių mėnesinis atlyginimas siekia 50-100 tūkstančių litų. Koks tai žvėriškai sunkus turėtų būti darbas...

   Suprantu, kad į šiuos ir kitus klausimus niekas neatsakys, bet neatsakyti klausimai taip pat yra jėga. Moralinė jėga. Jos labai stinga šių dienų Lietuvoje. Čia aš matyčiau ne tylinčio - klausiančio Sąjūdžio prasmę, jo tęsinį, galbūt naujus jo pavidalus. Sunku būtų pervertinti žiniasklaidos reikšmę, tad ir šaukiuosi į visas jos formas: pamėginkime daugiau kalbėti apie tiesą ir teisingumą, apie gerumą ir meilę, apie Tėvynės ir duonos vertę ir skonį. Patikėkite, ne tik prabangus automobilis ar jachta, ne tik puošni vila verti žiniasklaidos ir mūsų dėmesio. Žmogaus gyvenimo kokybę, jo buvimą pasaulyje pamėginkime sverti ne daiktais, ne nuosavybės dydžiu ir svoriu, bet etikos principais ir moralės normomis. Žinau, kad tai sunku.

   Prieš dvidešimtį metų iš Vilniaus sporto rūmų Lietuva išsinešė didelį laisvės troškulį. Mums tik atrodė, kad jį numalšinome, kad viskas tuo ir baigėsi - laisvė negali baigtis. Ji yra gyvas mūsų rankų ir protų, mūsų pastangų keliamas augalas. Su juo ir patys augome.
Šiandien reikia kalbėti apie laisvę ir atsakomybę, apie laisvę ir nusikaltimą, apie laisvę ir tiesą. Nors ir keistai atrodytų, bet kalbėti reikia jau ir apie pačios laisvės moralinį turinį. Kalbėkime”.

Pasak A. BALTAKIO čia išsakyta
visa Justino moralinė programa Lietuvai. Tarsi jo testamentas




Balandis 2011
teka 05:50
leidžiasi 20:45
ilgumas 14.55

Delčia
24 mėnulio diena


Šiandien 8°C / 19°C, trumpai palis
Rytoj 3°C / 15°C, mažai debesuota

28
KETVIRTADIENIS
Prudencijus Valerija Vygantas Rimgailė Vitalius Vygandas


Nemesk kelio dėl takelio
***********************************************************
********************************


(27)

Gražuole mano, nusidėk!
Ir pasakyk nors vieną kartą MYLIU
Žinosiu - melas tai, tačiau vis tiek
Net ir gyvatė iš odos išnyra.

Aš jau seniai į velnią į vyniotas –
Net kryžius skausmą kenčia, kai nešu
O gera, kai žinau, kodėl kuprotas
Ir sveikas protas lieka būt kartu.

Na, žinoma, tyliu, kai pasakai man – liaukis,
Bet ir tylėjime mintim kartus -
Skinu tau rožes jau šalnų pakąstas
Ir semdamas į saują mirusiųjų plaukus
Tai į kasas storas storas
Kartu su savo pragaru pinu.
**********************
Agricola ( žemdirbys).
 Kai padidinu, dar neaiškesnis
Moka  gi žmonės gyventi... Nei adreso, nei kalėjimo...


Pranas:

Tik dabar pastebiu, kad perskaitei mano visą "Negražią pelėdą". Na, ir kaaaantrumas!
Taupyk laiką, žmogau! Naudok jį svarbesniems reikalams. Regis, Dalija dar tai padariusi, o aš jau rašau ir tiek, net nežinodamas, ar ilgai rašysiu. Net pamanau, kad labiau rūpi pats procesas, bet redaktorėms dar žadu atiduoti kokių nors, pavyzdžiui, 75-tų sukaktuvių proga.
Ar manau, kad jau nedatrauksiu?
Aš irgi taip pamanau, bet... čem čiort ne šutiat.
Na, ačiū! Būk!

Agricola:


skaitau Pranai prišokdamas, nes ne visada yra laiko geram paskaitymui...tavo raštai išsiskiria čia gyvenimo druska ir pavydėtinu kartais susitaikymu su savimi pačiu...man taip neišeina...matyt ir numirsiu koliodamasis su savimi po savo dykras...galvoju kad dar leisk knygų, nors patarinėju tau pats nejudindamas pirštų leisti, užgultas gyvenimo visokių rūpesčių, kurybą ir leidybą nustūmęs i n-tąją vietą...rašyk skaitysma tave...o iki tų jubiliejų... datrauksi ir dar gal ne vieno, kai žmogus viduje ramus tai ir jo "aparatūra" dirba ramiai...

Balandžio 27

ALGIMANTAS BALTAKIS: (poetas)
 - Kiekvienas privalome mokėti bent dešimtį lietuviškų dainų. Mokėti atmintinai bent dešimtį lietuviškų eilėraščių. Bent Maironio, S.Nėries, J.Marcinkevičiaus... Turime kiekvienas didžiuotis ir puoselėti savo kalbą, gerbti savo istoriją. Ir suvokti, kad tęstinumas yra svarbiau už mus pačius. Prie valstybės vairo esanti karta turi suprasti, kad jais Lietuva nesibaigia, o jaunieji, ateinantieji, - kad Lietuva ne jais prasideda. Nes antraip kam tada mums valstybė?


Balandis 2011
teka 05:52
leidžiasi 20:43
ilgumas 14.51

Delčia (dyla)
23 mėnulio diena


Šiandien 9°C / 21°C, nepastoviai debesuota
Rytoj 8°C / 19°C, trumpai palis

27
TREČIADIENIS
Anastazas Zita Gotautas Aušra Žydrė Edilija


Medicinos darbuotojų diena
Pasaulinė grafinio dizaino diena

Žuvis ir svečias trečią dieną dvokia
**********************************************
************************************



(26)

Jei reikia- būkite pikti
O mano nuovoka kitokia-
Žiemos sūnus, apsikabinęs  sausį
Ir iš Vandenio šulinių geriu
Dar vis pasupaudamas lopšį.

Nemoku be vaikystės užsisklęst seniu
Pasauli iš akmens  tašyti –
Kai molio daug ir tiek vandens turiu
Te įžiesti daiktai išdegsią krosnyj

Pasako žmonės: ak, koks didelis
O Dievas proto kažkodėl neduoda.
Užtat paliko būt kitų akims kuprota,
Ir nemanyt kad skambant puodui,
Galėtume išlikti  sotus.

Balandžio 26

KunigasVygintas Čiurinskas:
- Tikėti be saldybių ir kvailo jausmingumo

Ne veltui žmonės, tokius pamokslus išgirdę, sako: „Tikėti neapsimoka“.

Balandis 2011
teka 05:54
leidžiasi 20:41
ilgumas 14.47

Delčia (dyla)
23 mėnulio diena


Šiandien 6°C / 21°C, mažai debesuota
Rytoj 9°C / 21°C, nepastoviai debesuota

26
ANTRADIENIS
Gailenis Dargailė Klaudijus Vilūnė


Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena

Saulė visiems vienodai šviečia


**********************************
******************


(25)

Kiti pasako: ak, sonetas! Kaip gražu!
Todėl ir aš parankės jo panorau –
Įsiklausau, ar kaimo šunys loja.
O, loja dar! ir netgi daug,
Kad regisi net pats sustaugsiu,
Įeidamas į tylą, kur netyla
Va šitaip Šklėrių šunys lot...

Kaip atsitiko TAIP- nei Karlonų
Nei lojančių - nelojančių šunų.
Tyla užspringęs, miršta kaimas
Tik atmintis, išvaikščiojusi galvą
Sugrįžta vis dar aplota

- Am! am! – šuniu piktai paloju į sonetą
Ir nejaučiu, kad nors truputį būtų gėda.

Balandžio 25

Sako Nacionalinės filharmonijos solistė Judita Leitaitė

Būtų gerai, kad Lietuvos politikai pavažinėtų viešuoju transportu – pamatytų ir išgirstų, kaip iš tiesų žmonės gyvena. Nors, suprantu, kai kuriems politikams geriau nevažiuoti su įširdusiais žmonėmis, nes dar, ko gero, į kailį gautų.
*******************************

Balandis 2011
teka 05:56
leidžiasi 20:39
ilgumas 14.43

Delčia (dyla)
22 mėnulio diena


Šiandien 7°C / 20°C, saulėta
Rytoj 6°C / 21°C, mažai debesuota



25
PIRMADIENIS
Morkus Tolmantas Žadmantė


Daržų diena, šv. Morkus
Antroji Velykų diena
Pasaulinė pingvinų diena



JUDITOS PIEŠINYS





******************************************************
*********************************


(24)

Nejau tu toks buvai? Nejau?
Taip praeitim kalbu, tačiau vis tiek...
Pasižiūrėkit, kaip atrodė Šklėriai -
Kaip marios liejasi plačiai
Net dingsta toliuos kaimo pakraščiai
Prie Kisielių, Grigų, prie Kibirkščių...

Pats netikiu, kad apkeliaut galiu
Pritūpusį prie kopų gimtą sodžių -
Štai ūkteli laivai,
Važiuoja traukiniai
Į emigraciją, į tremtį, į karus...

O Šklėriai - bitė be medaus -
Išliko, tik dabar jau – prie lazdos...
Kas jiems padūgs, kas pagiedos?

*****

Geriau dorai mirti, negu nedorai gyventi

Balandžio 24

A.ALEKSANDRAVIČIENĖ:
- Pirma paukštis, o paskui kiaušiniai ir Velykos

Balandis 2011
teka 05:59
leidžiasi 20:37
ilgumas 14.38

Pilnatis
21 mėnulio diena


Šiandien 6°C / 19°C, mažai debesuota
Rytoj 7°C / 20°C, saulėta

24
SEKMADIENIS
Fidelis Kantrimas Gražvyda Ervina


Tarptautinė jaunimo solidarumo diena
Pinhole (camera obscura) fotografijos diena
Velykos

Dieną naktį nemigsi - vis tiek visiem neįtiksi

Dienos citata
Daug žmonių nesigilina į tikėjimo tiesas, negyvena, remdamiesi tikėjimu, o yra daugiau statistiniai katalikai.
Sako pranciškonų vienuolis, Vilniaus Bernardinų parapijos kunigas Andrius Nenėnas
********************************************
*****************************

Aš irgi čia(3-ji eilė nuo viršaus, dešinės kraštutinis)

(23)

Motina:
- Kalbėk, sūnau, nebūk tylos žmogus
Ir nemanyk, kad žodžių daug parašom ,
Juk net į pragarą jais išgrįsti keliai
Ir Dievas ne ragaišio, o maldų jais prašo.

Priklaupk, nes didelis išaugai ir sunkus,
Jau motinoms nelengva tokį kelti.
Iš ten, Anapilio šalies, supu
Išgirdusi, kai žodžiai ima verkti.

Man gera būna, kai girdžiu
Juos šitaip išbarstytus po pasaulį –
Dėkinga, kad lig šiol be akmenų
Lyg priešų niekuomet nematęs.

Na, o į balių paskutinį net nekviesk, sūnau,
Juk motina – padėsiu jį paruošti tau...

Balandžio 22

Teismuose kas nepakišo, tas prakišo


Balandis 2011
teka 06:03
leidžiasi 20:33
ilgumas 14.30

Pilnatis
19 mėnulio diena


Šiandien 4°C / 19°C, mažai debesuota
Rytoj 5°C / 18°C, mažai debesuota

22
PENKTADIENIS
Kajus Visgailas Norvaidė Leonidas Leonas Vadimas

Dienos citata:

Kaip turi elgtis kelių policija, kai kas nors įvažiuoja į duobę ir ar tai yra kelininkų kaltė, ar tai yra vairuotojo kaltė, aš tikrai nesiimu spręsti, gali būti ir skirtingų atvejų. Kaip žinia, yra ir vairuotojų, kurie mėgsta kartais greitį viršyti tam tarpe ir miestuose, kur yra duobėtų gatvių. Šiuo atveju policininkai yra visada teisūs ir aš raginu nesiginčyti bei visada jaustis kaltais, jeigu policininkai sako, kad esi kaltas.
Sako premjeras Andrius Kubilius
********************************************************
*********************************



(22)

Užmiršiu greit, kaip rytas geria rasą -
Užgriūva akys požemiu giliu
Girdžiu, kažkas senais žodeliais sako,
Kad viskas Dievo valioje,
(Kaip žemėje taip ir danguj).
Bet suprantu - į kitą karalystę rengia
Tie vaizdiniai tikrovei artesni
Nes jeigu kaip danguj taip čia-
Kuriems galams keliaut kažkur?
Ir darosi gerokai apmaudu-
Ne tą galybę garbinau, ne ta...
Atleisk, Šėtone, išsirinkti nemokėjus...
Bažnyčios buvo daug,
Bet ji dangum man nepadėjo.

Balandžio 21


Balandis 2011
teka 06:06
leidžiasi 20:31
ilgumas 14.25

Pilnatis
18 mėnulio diena


Šiandien 3°C / 18°C, mažai debesuota
Rytoj 4°C / 19°C, mažai debesuota

21
KETVIRTADIENIS
Anzelmas Konradas Milgedas Skalvė Amalija Arijus

Nuogas gimei, nuogas ir mirsi

Dienos citata
Pagrindinė problema (Lietuvoje - DELFI) yra didžiulis atotrūkis arba vakuumas tarp valdžios ir žmonių. Pasakyčiau dar griežčiau – tauta sėdi apkasuose, kažkas pašaudo, pavyzdžiui, tokie kaip A. Šliogeris, o viršuje padebesyse skraido valdžia. Bet mūsų politikai ir valdžios vyrai visiškai nebejaučia, kad šis vakuumas užsipildo tarsi stikliniame inde kaistančia plazma. O kai plazma perkais, labai tikėtinas didelis socialinis sprogimas.
Sako Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininkas, prof. A. Vasiliauskas

**************************************
***********************************



(21)

Ko taip sužiurot į mane?
Nejaugi manote, kai lopšyje
Ir tuo pačiu metu - prie jo,
Nereikia paskutinio baliaus?

Aš netikėjau, kad va šitaip bus –
Bet barsto stebuklus dangus
Ir sutrikau, kad gal iš sapno neišėjęs...
Bet pažiūrėkite į jubiliejinį pyragą -
Ant jo viena žvakutė dega
Ir šimtas jau uždegti paruoštų.

Meistrai suėję aukštą stalą kala
Nuo Margionių per Šklėrius lig Kabelių
Ateikite – prašau – o kelią
Sonetai pasitikę rodys jums...

Balandžio 20

Pilsudskis



Balandis 2011
teka 06:08
leidžiasi 20:29
ilgumas 14.21

Pilnatis
17 mėnulio diena


Šiandien -2°C / 14°C, mažai debesuota
Rytoj 3°C / 18°C, mažai debesuota

20
TREČIADIENIS
Gostautas Eisvydė Marcijonas Agnė


Tarptautinė kovos su triukšmu diena
Sekretorės diena pasveikink

Blogas paukštis, kuris savo lizdą teršia.

Dienos citata
Kalbant apie viešųjų finansų politiką, politikai mėgsta prisiimti laurus už tai, kad Lietuva nebankrutavo. Tačiau yra du pagrindiniai su politika nesusiję veiksniai, dėl kurių Lietuva nebankrutavo. Pirma – tai santykinai nedidelis valstybės įsiskolinimas prieš krizę. Lietuva nepaveldėjo skolų iš SSRS laikų. Antra – Lietuva neturėjo tokio didelio bankininkystės sektoriaus, kaip, pavyzdžiui, Airija.
Sako ekonomistas Raimondas Kuodis
******************************************************
************************************


(20)

Ir ašara augina žmogų
Ir Dieve duok, kad ji nedingtų.
Aš irgi ją atsinešiau iš lopšio
Ir štai dėkoju,
Net į kryžių nepažvelgęs -
Žinau, jis nepaliks ir taip manęs.
O ašara?..
Regiu, po truputį apdžiūsta
Ir vis dažniau atrodo suprantu -
Deja, deja, net verkti jau nemoku.
O kai labai bandau -
Be ašaros verkiu.
Skaudu, kai balos, upes, ežerai išdžiūsta,
Betgi dėl ašaros - taip pat...

*****************
Pelėda 2011-04-19 17:27:38
Kas po Tavo kepurele naujo?
Labas.
Jau senokai sveikinomės

Ražas
2011-04-19 17:54:50 -


Sveiki. Nesilabinam, užtat dažnai prisimenu,
čiumpu knygą, kurią dovanojai, ir iki valios
paganau ne tik akis, bet kur kas daugiau,
paleidžiu širdį po tavo lankas pabėgioti.
Gera ten. Aš nuo Šilų, kurie Aukštaitijoje,
o Tavieji Šklėriai Dzūkijos šiluose, deja,
savų Šilų neprisimenu, tik porą sykių teko
juos aplankyti kartu su tėveliu. Šilų kapines.
Po kepure dar labiau plaukai pabalo,
bet vis dar tankūs, tik spėk kirpti.
Baltušio sykį užklausėm, kodėl jis plikas?
Žinai, pas mane galvoje mėšlas baigėsi,
tai ir neželia, o pas jus jo dar pakankamai,
matai kokios ševeliūros. Kaip danguje, taip ir ant žemės,
vadinasi, po senovei. Kartais kilsteliu klebonišką
kai pasidaro graudu, žinai padeda, tad ir tau noriu pasiūlyti:
į sveikatėlę ir būk...

Balandžio 19

Su Birute Gugiene Palangoje. Buvo šalta

Balandis 2011
teka 06:10
leidžiasi 20:27
ilgumas 14.17

Pilnatis
16 mėnulio diena


Šiandien -2°C / 12°C, giedra
Rytoj -1°C / 16°C, nepastoviai debesuota

19
ANTRADIENIS
Leonas Leontina Eirimas Aistė Simonas Laisvūnas Laisvūnė


Yra pradžia, bus ir pabaiga

Dienos citata
Mūsų valstybė tiek 1918 m., tiek 1990 m. atsikūrė kaip tautinė valstybė, tačiau matome, kad tautiškumas, nacionalizmas (nacionalizmas gerąja prasme, ne kieno nors kito sąskaita), patriotiškumas irgi yra kažkaip stumiamas, lyg šaržuojamas. Netgi ta pati Kovo 11-osios eisena. Galima daug apie tai kalbėti, bet manau, kad santykis į tai turėtų keistis.
Sako politologas, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti direktorius R. Račinskas
**************************************************
*******************************



(19)
Skiriu iksui ir igrekui

Supurvintos rankos...
Bet taip tik atrodo -
Tokias jas nors dėki prie duonos.
Taip paima darbą, prie plūgo atėję artojai,
Taip moterys kaimo išvaikšto daržus.

Ten mūzų - nei lašo.
Ten prakaitas laša,
Kad stalas ateitų per lauką, per daržą,
O tu štai, iš rankų anųjų pavalgęs,
Kaip paršas į murziną balą neri.

Galiu užsimerkęs apeiti ir balą, ir paršą
Ir vis dėlto gaila, kad netgi užaugus, deja,
Žmogum jau nebūsią, -
Sukrito į mėšlą sunki jo dalia.

Balandžio 18

Man patinka, deja, kūrinys ne mano, o Anos iš Jonavos


Balandis 2011

teka 06:13
leidžiasi 20:25
ilgumas 14.12

Pilnatis
15 mėnulio diena

Šiandien 3°C / 16°C, nepastoviai debesuota
Rytoj -1°C / 12°C, giedra

18
PIRMADIENIS

Apolonijus Eitvilas Girmantė

Tarptautinė paminklų apsaugos diena

Ir velnias turi viršininką

******************************************
************************************


(18)

Na ir tikėki savo akimis!
Mažam taškelyje sutilpusi žvaigždė...
Atrodo žarija didesnė negu ji,
Negu pražydusi pavasariu gėlė.

Todėl ir vėl save paraginu mintim -
Pagerbk malda, kol protas nesuvokęs,
Ką savo akimis regi.

Tikiu, kad vienąkart už laiko tolių
Ir ta žvaigždė, taškelyje dangaus,
Laivus Visatos keliuose priglaus –

Ir bus skaudu, kai atsigręžę atgalio
Kolumbų sūnūs pamatys-
Išnyko Žemė vyzdžiuose akių,
Net taškeliu savęs nerodo...

Balandžio 16

Bendravardis generolas Petronis, kaip reta geros dūšios žmogus. Atsimenu dažnai, dažniau - sapnuodamas.

Balandis 2011
teka 06:18
leidžiasi 20:22
ilgumas 14.04

Priešpilnis (pilnėja)
13 mėnulio diena


Šiandien -1°C / 13°C, mažai debesuota
Rytoj 3°C / 11°C, nepastoviai debesuota

16
ŠEŠTADIENIS
Benediktas Giedrius Algedė Kalikstas


Daug žinosi - greit pasensi

Dienos citata
Vyriausybė aiškiai pasakė, kad euro ji sieks taip greitai, kaip tik įmanoma atsižvelgiant į Mastrichto kriterijus. Aš manau, kad pats euro siekimas yra labai sveikas procesas, labai reikalingas mūsų visuomenei. Data yra antraeilis klausimas, ji nėra niekur formaliai patvirtinta.
Sakė finansų ministrė Indrida Šimonytė **********************************************
*************************

Balanadžio 15

Teisybę pasauly surasi, kaip po žeme užsikasi

Balandis 2011
teka 06:20
leidžiasi 20:20
ilgumas 14.00

Priešpilnis (pilnėja)
11 mėnulio diena


Šiandien 0°C / 9°C, nepastoviai debesuota
Rytoj -1°C / 13°C, mažai debesuota

15
PENKTADIENIS
Gema Vilnius Vaidotė Modestas Anastazijus Liudvina

Kultūros diena

Dienos citata

Jeigu 2009-ieji buvo gaisrų gesinimo metai, tai 2010-aisiais jau pradėtas krizės nuniokotų namų remontas, o 2011-aisiais turime galvoti apie namų atnaujinimą ir susitvarkymą ilgesniam ir geresniam gyvenimui.
Metaforiškai apibūdino buvusius metus premjeras Andrius Kubilius
*********************************************
**************************

AŠ:
Ar lauki, kad daugiau ką pasakyčiau?
Sonete mielas, juk matai - laimingas aš.
Tau apie pareigą prašnekus
Prisimenu savas žvakes---
O laikrodyj Laiku nenoriu būti.
Tegu paskauda kryžiumi ar ugnimi –
Koks štai dabar esu su savimi,
Dar niekuomet taip nebuvau arti.
Gal tereikėjo paslaugios minutės,
Kad, atsikvėpęs ilgesiu skaudžiu,
Nelyg iš titnago išskelčiau viltį
Su jo į pintį įkrėsta kibirkštimi.
Rusena, o sonete, pažiūrėki į mane -
Įsidega ir vaikšto laužui kurti ugnele.
*************

Pelėda
Manau, kad tokie dalykai ne komentarams. Galiu tik pasakyti, kad AČIŪ, jog rašai, o daugiau papasakos atėjusi Mantana. Vis tik norėtųsi, kad taip labai suasmeninta nebūtų. Nesame mes gi V. Leninai ar V. Landsbergiai, kurie tautai taip labai rūpi, kad net ir save užmiršta. Pasidžiaugčiau pamatęs Tave į užrašus įsileidusią kažkokį ŠVENTĄ melą.
Juk negalima kvepuoti ką tik kažkieno iškvėptu oru.
Manau, mane suprasi...
O šiaip tai man esi Daliukas...
*****
daliuteisk
Tavo komentaras man kaip dovana, ypač paskutinė eilutė - ją išsinešu į savo vienatvę, Laiminga pro ašaras.
Sakai, per daug rašau apie save? Tai senatvės požymis, juk jau visa esu praeity, savoj praeity. Nejau turiu rašyti politinius traktatus apie tarybinius laikus? Turiu ir tokių, tik kam jie įdomūs? Ar pamokslauti jaunimui? Jis protingas ir jam mano pamokslų nereikia. Iki filosofijos man toli - manoji filosofija labai žemiška. Tai ir belieka savi atsiminimai, kam buvo įdomu, paskaitė.
Kelintą kartą pasirįžtu, kad daugiau nebekelsiu, bet vis netesiu. Gal šį kartą pavyks?
Nieko gudriau nesumąstau - ačiū.
*****
daliuteisk
Labas rytas, Pranai
Nelengva dzūkui su žemaite susikalbėti, bet įmanoma. Trečia diena galvoju apie Tavo pasakymą, kad nereikia rašyti apie save ir supratau, kad esi teisus ir tikras draugas, kad pasakai ką galvoji. Ir tas mano rašymas tarsi per prievartą ar ne todėl, kad ir mane trikdo tas kalbėjimas apie save? Ne viską galima, o ir nereikia pasakoti, kartais tiesiog bijau savęs.
O Tu geras, neteisi, tik patari.
Man dar teks susitarti su savimi, bet galimai mėginsiu rašyti ne atsiminimus, o literatūrinius kūrinius, kuriuose galėčiau kalbėti apie viską, kas žmogiška ir nesijausti nesmagiai. Pasvajoju.
Kad jau peržiemojom, tai rašykim, tik pirma susitvarkysiu šiukšlyną. Be to, tokiai rašytojai, kaip aš pirma teks perprasti, kas tai yra apsakymas, novelė ir pan. ir dirbti atsakingiau. Tik ar nevėloka pradėti? Kad taip man Tavo darbštumą.
O diena žada būti graži.

Balandžio, 13

Ši nuotrauka- SUARTAS LAUKAS- man patinka. Įdedu ją jau antrą kartą.

Balandis 2011
teka 06:25
leidžiasi 20:16
ilgumas 13.51

Priešpilnis (pilnėja)
10 mėnulio diena

Šiandien 3°C / 11°C, gali palyti
Rytoj -1°C / 9°C, nepastoviai debesuota

13
TREČIADIENIS
Martynas Mingaudas Algaudė Ida

(Mindaugo vardadienis primena pirmiausia sodo
kaimyną, įšėjusį į Anapilį prieš beveik du metus.
Reikėtų ir jo vadrą minėti savo "Negražios
pelėdos" užrašuose)

Tinginys ir nosį krapštydamas pirštą nusilaužia
(Apie tinginį dar taip nebuvau girdėjęs, bettautosakoje
tai mėfstamas herojus
"Ką tinginys padirbs - su velniu per pusę pasidalins"

Dienos citata
Kuo vėliau mes pradėsime, tuo greičiau reikės pensinį amžių ilginti, bet nuo mūsų apsisprendimo priklauso. Žinoma, kai dabar trūksta darbo jėgos, jūs esate visiškai teisus, bet dabar staiga padidinti pensinį amžių būtų papildomas darbo jėgos išmetimas. Bet buvo laikai, aš manau, kad jie ateina, kai darbo jėgos trūko, tas laikotarpis ateis ir bus palankus metas pakeitimams.
Pareiškė Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas R.J.Dagys
(Nelabai suvokiu, kam šitas citatas čia dėlioju, bet va, dėlioju).
****************************************************
*******************************
KGB pateikė tris teroro akto Minske versijas
http://g.delfi.lt//images/pix/330x200/f3038e31/file44298331_b97f9fdb.jpg

Balandžio, 11


Balandis 2011
teka 06:30
leidžiasi 20:12
ilgumas 13.42

Priešpilnis
8 mėnulio diena


Šiandien -1°C / 5°C, galimi krituliai
Rytoj -2°C / 7°C, palis

11
PIRMADIENIS

Stanislovas Vykintas Daugailė Leonas

Tarptautinė koncentracijos stovyklų kalinių išlaisvinimo diena

Gyvenimas be vyro - kartesnis už pipirą

Dienos citata
Šiandien gyvename šalyje, kur daugiau ar mažiau egzistuoja žodžio ir minties laisvė, tačiau apskritai žmonių ir konkrečiai buvusių režimo propagandistų mentalitetas visiškai nepasikeitė. Ne kartą esu kalbėjęs apie būtinybę jau šiandien išleisti į pensiją visus sovietinių laikų pseudohumanitarus ir pradėti kurti Lietuvos humanitarinius mokslus iš naujo, kviečiant dirbti Vakarų valstybių profesorius ar Vakaruose mokslus baigusius Lietuvos piliečius, nes vergai negali išugdyti laisvų žmonių.
Mano lietuvis Dominykas, studijuojantis Sorbonos universitete
*************************************************
*****************************


(16)

SONETAS:
Ir vis dėlto turėtum atsiminti-
Pabūti praeityj labai nelengva.
Graži ir didelė Būties tėvynė,
Kur ženk - į mirtį, gyvastį ar dar kur -
Ji neapleis, bet žvakės suskaičiuotos,
Atseikėta kiek kam ir kuo mokėti.
Sakei, kad motina jau kapuose,
O tėvas net anksčiau išėjęs.
Užmiršk, įeik į lopšio šviesą
Ir būk it laikrodyje laikas.
Nereikia daug - tikėk ir lauk...
Kur jie bebūtų, laukiami pareina,
Ir tai ne plepalas soneto –
Sunki tėvužių pareiga.

Balandžio, 4


Balandis 2011
teka 06:47
leidžiasi 19:59
ilgumas 13.12

Jaunatis
1 mėnulio diena


Šiandien 1°C / 14°C, po pietų palis
Rytoj 3°C / 11°C, naktį palis

4
PIRMADIENIS
Izidorius Algaudas Eglė Ambraziejus


Lankomiausio puslapio diena

Nuo žmonių kalbų po puodu nepasislėpsi

Dienos citata
Mes turime būti atviri sau, siekti gerovės sau ir savo artimiesiems, savo bendruomenei ir valstybei. Gaila, kad gyvenime būna kitaip, Lietuvoje mes dar neįsijautėme į vertybes, kurios yra yra įsigalėjusios visur kitur, gyvename dar truputį praeityje, kai mūsų vertybių skalė buvo visai kitokia.
Sako Prezidentas Valdas Adamkus
**********************************************
******************************


(15)

Tylėjau, nes tiesa tyla protinga -
Nesinorėjo kvailio savyje ieškot-
Tiek Šklėrių daug, o ir visi šiliniai
Baltoj žiemoj paskendę lig dangaus.
Bet va jau laikas jiems papoteriaut.
Sekmadienis. Ir žmonės į bažnyčią
Išėjo iš parapijos visos -
Vargu, ar šiandien daug kas sužinos,
Kas kur įkrito į lopšius šį rytą –
Jau nuskambėjo varpas, kviesdamas mišių
- Bedievis tu, o aš jau su Dievu, -
Į lopšį pasilenkęs sau sakau, –
Tačiau surasti jį nebus sunku,
Žiūrėk, kiek daugel palubėj šventų...


Lietuva be stadiono
http://g.delfi.lt//images/pix/330x200/39581f30/file43961779_fb21a683.jpg

Balandžio 3



Balandis 2011
teka 06:50
leidžiasi 19:57
ilgumas 13.07

Jaunatis
0 mėnulio diena


Šiandien 2°C / 14°C, mažai debesuota
Rytoj 1°C / 15°C, trumpai palis

3
SEKMADIENIS
Irena Ričardas Vytenis Rimtautė Kristijonas

Gudrus neišjuoks, durnas - nesupras



Dienos citata
Tai, kad vaikai savo laisvalaikį praleidžia prie kompiuterio, jau faktas. Mes jų nebeatplėšime, kad ir kaip dūsautume dėl to ir kalbėtume apie kompiuterio keliams grėsmes. Tačiau pamirštama, kad internetas galėtų tapti ir edukacijos priemone vaikams. Juk ir patys suaugusieji šiandien informacijos ieško ne bibliotekose, o internete. Tačiau jeigu verslas negali pasiūlyti nieko protinga, tik žaidimus, kuriuose gaudoma ir šaudoma, tuo vaikai ir užsiima
Sako „Danske“ banko atstovė Gerimanta Stankutė
**********************************************
************************/


(14)

SONETAS:
Pasaulis dirstelės į tokį vaizdą.
Tai net daugiau, negu tikiu-
Žmogus į Dievą panašus.
Vadinasi, trejybėje, kaip jis gyvena.
Man tai suprantama, teisinga ir gražu.
Ir neskaudu matyt kaip tu
Viena dalim – lopšy,
Kita – prie jubiliejinio pyrago.
Tiesa, trečia dalis dar tyli, vis be žado
Nelyg drovėtųsi savos tokios būties-
Bet jeigu pasakytumei:
„Brolau Sonetai, ten esu kvailys“,-
Mielai palaiminčiau ir tokią būtį,
Nes iš tiesų be jos žmogus nebūna.

Labas, Ema. Su pavasariu tave. Turėsi daug bėdų- gražią dukterį turi. Vadinasi, daug besitaikančių į žentus ir tavo dėmesio norės.
Na, bet tai malonios bėdos. O aš dar vis kiurksau ir net bandysiu išbūti su pavasariu - vasara- rudeniu. Apie žiemą taip optimistiškai nedrąsu kalbėti.
Tai būkime gi.
Beje, aš čia labai nepaslankus
***********************************************************
Liepssnelės pavasario žvirbliai

Balandžio 2


Balandis 2011
teka 06:52
leidžiasi 19:55
ilgumas 13.03

Delčia (dylantis)
28 mėnulio diena


Šiandien 3°C / 11°C, trumpai palis
Rytoj 2°C / 14°C, nepastoviai debesuota

2
ŠEŠTADIENIS

Pranciškus Jostautas Jostautė Pranas Elona

Tarptautinė vaikiškos knygos diena

Daug rankų didelę naštą pakelia

Dienos citata
Vokietija yra močiučių svajonių šalis. Metų metais dominuoja slauga. Kreipiasi labai daug moteriškių virš penkiasdešimties metų. Tai, ką mes turime, – darbai fabrikuose. Nors oficialiai amžiaus riboti negalima, bet yra tam tikri darbdavių pageidavimai. Dažnai atsitrenkiame į šitą momentą. Tai yra fizinis darbas, vėsi aplinka, stovimas, reikalaujamas tam tikras tempas. Kad ir kaip besijaustum būdamas penkiasdešimties ir daugiau, vis tiek nebūsi toks greitas, kaip 35-erių žmogus.
Sako įdarbinimo agentūros „Aulina“ vadovė R.Biliukaitė
****************************************
****************************


(13)

AŠ.
Ir man galėtum padėkot už drąsą.
Nesu juk pėsčias, jei žinau -
Ne tik save lopšy radau;
Radau ir paskutinio baliaus pradžią,
Kurio ilgai suvokti nemokėjau,
Kliedėdamas vaizduotėje kurtais vaizdais
Bemaž prie šimto metų senio
Ar iškepto jam jubiliejinio pyrago.
Ir štai sudirgo širdyje kažkas svarbaus
Su mūza, muzika ir jų triūbom...
To triukšmo daug, tik kas jį girdi?
Taip tuščia, kad negali būt blogiau
- O Dieve, lipk iš kriaušės ir nepyki,
Man reikia pakalbėti su tavim...

Balandžio, 1

VALINSKAS SVOGŪNAS


Balandis 2011
teka 06:55
leidžiasi 19:53
ilgumas 12.58

Delčia (dylantis)
27 mėnulio diena


Šiandien 0°C / 10°C, lietus
Rytoj 3°C / 11°C, trumpai palis

1
PENKTADIENIS
Hugonas Teodora Teodoras Rimgaudas Dainora
pasveikink

Juokų arba melagių diena
Pasaulinė paukščių diena

Ginkis, kol gyvas - numiręs negalėsi

Dienos citata
Negaliu nutylėti, jog ir visuomenė turėtų prisiimti dalį atsakomybės už politikos moralumą. Juk jeigu ji rinkimuose sėkme apvainikuoja akivaizdžiai nesąžiningus politikus, tai nėra jos klaida dėl nežinojimo, tai sąmoningas pasirinkimas.
Sako konservatorių-krikdemų Seimo narė V.Aleknaitė-Abramikienė
******************************************
**************************

Brolis tėviškėje.

(12)

SONETAS:
O! nedejuok diegliais senatvės
Ar bet kokia kita liga,
Nedaug pasaulyje kas gali
Šiltam lopšyj susitikt save.
Paimk ant rankų, panešioki,
Tik nemanyki, kad esi sapne---
Ir neužmiršk Likimui padėkoti,
Kad jautriai būčiai priima tave-
Man irgi, regisi, liūdėt neteks -
Nors praeitis poetų išragauta -
Esu nustebintas šilų vaizdais
Kuomet lyg mariomis ir žiemą plaukia -
Net žodžiuose ŠILINIAI MES
Jaučiu, gyvena dvasios žmonės.


Japonija nežino ką daryti su radioaktyviais lavonais
http://g.delfi.lt/images/pix/570x0/c9c8a5ba/file43385645_e4c30a7a.jpg