Pelėdos uoksas

Prano Karlono kūryba

Balandžio 29

Edita MAŽELYTĖ
- Lietuviška knyga tampa deficitu

Nuo neatmenamų laikų žmonės suprato knygos svarbą lietuvybei išsaugoti, tautos savišvietai. Rašytinio lietuviško žodžio išsiilgę mūsų protėviai rizikuodavo su visa šeima būti ištremti į Sibirą, kad tik galėtų gauti lietuvišką knygą.

Lietuviškų rašmenų ir spaudos draudimo laikais užgimė ne tik toks unikalus reiškinys kaip knygnešystė. Penktajame dešimtmetyje buvo ypač paplitę savilaidos leidiniai - iš rankų į rankas platinamos knygos, kurias žmonės perrašinėdavo ranka ar mašinėle.

Deja, XXI a. knyga vėl atsidūrė ties išnykimo riba. Tačiau ne dėl šiuolaikinių technologijų keliamos grėsmės. Nusipirkti knygą išgali ne kiekvienas norintis ir mėgstantis skaityti. Tiesa, seniau dvasios peno žmonės eidavo ieškoti į bibliotekas. Pėsčiomis net po kelis kilometrus dėl knygos įveikdavo. Ne paslaptis, kad mažuose miesteliuose ir provincijose bibliotekos buvo laikomos kultūros židiniais, kurie dabar valdžios dėka intensyviai gesinami. Bibliotekos uždaromos, finansavimas naujoms knygoms įsigyti sumažintas keturis kartus. Nauji literatūros kūriniai paprastiems žmonėms tampa nebeprieinami, o senieji - suskaityti ir ilgainiui išimami iš bibliotekų lentynų. Lietuviška knyga ir vėl tampa deficitu.


Balandis 2011
teka 05:47
leidžiasi 20:46
ilgumas 14.59

Delčia
26 mėnulio diena

Šiandien 3°C / 16°C, saulėta
Rytoj 3°C / 15°C, trumpai palis

29
PENKTADIENIS
Kotryna Tarmantas Indrė Augustinas Rita


Tarptautinė šokio diena pasveikink

Beklausydamas apkalbų nepamiršk, kad ir pats esi apkalbamas

*****************************************************
*********************************

28)

O atsibusk, žmogau, kaip aš kadaise,
Norėdamas išvengt nelaisvės -
Pasaulis keitėsi kasdieną ir tada,
Tačiau kaip įprasta –
Išlikdamas su duona ir druska.

Linkiu ir tau pabūti, kuo buvau -
Ten nesuku numirt už laisvę,
O būt be druskos ir be duonos – NE!

Matyt, tai tas, ką reikia pavadinti priežastim,
Kuri neleidžia mums laisviems pabūti.
Gegulė pakukuos dar kartą, du ar tris,
Bet akimis užmerktomis
Kažin, ar laisvę net ir TEN,
Be duonos ir be druskos būdamas surasiu.



Algimantui
Prieš Vėlykas išsiunčiau visiems trims broliamas, Jeigu negavote - pakartosiu.
Pranešk...
Sėkmės Jums.


2011/4/28 Algimantas Černiauskas

Mielas Pranai,
Ačiū ir dar kartą ačiū:) VIsų trijų broliuku vardu. Žemai lenkiames...
Ilgokai nepriėjau prie kompo, vis užgriūdavo kasdienybė....
Per Velykas buvau išvykęs, grįžęs radau labai gražią dovaną. Knygą. Gal rašyta naktyje, kaip priklauso Pelėdai, gal tylų vakarą, gal rytą... Nežinau, bet...Daug būtų galima apie tuos eilėraščius kalbėti, nes viskas čia atvira, skaudu ir jautru... Atpažįstama, kartu išgyventa... Nauja karta, kuri užaugo Nepriklausomoje Lietuvoje mūsų kartą jau sunkiai supranta. Gal ir gerai...o mūsų karta... Man regis, kai kurie pamiršo tą laikmetį, kuriame gyvenome... Mano vienas draugas pajuokavo: kuo mažiau lieka senosios kartos žydų, tuo daugiau nukentėjusių nuo holokausto, kuo toliau nuo sovietmečio Lietuvoje, tuo daugiau rezistentų... o joj kokia skaudi tema... Sklaudi nes tai mūsų gyvenimas, mūsų klaidos, mūsų nusivylimai ir atradimai Mūsų Atgimimas... kai kas varo iš proto, kai kas džiugina... Ai...
Ne apie tai kalba..
Gal ką nors iš šios knygelės būtų galima įdėti į Dainavos žurnalą, su knygos pristatymu?
Sukuos ir Šalcinio ir Dainavos redkolegijoje. Labai malonu būtų gauti leidimą knygelę pristatyti dzūkams...
Tai šiuo kart tiek.
Dar kartą ačiū
Ir iki malonaus
Pagarbiai
Algimantas


Ačiū, Algimantai.
Labai džiaugiuosi, kad taip nuoširdžiai šią knygelę priėmei Ir dar netgi vardu ir savo brolių. Atsimenu Jus visus, taigi net ir su Giedraičiuose pastatytu kryžiumi ir netgi mane į svečius priėmusiais tėvais. Turėdamas proga, paduosiu daugiau knygučių Tau, kad galėtumei su jomis aplankyti redakcijas.
O dėl pristatymų, tai... elkis, Algimantai, kaip tau atrodys geriau. Aš tave neblogai žinaiu, bent tiek, kad kai ką darysi - padarysi geriau už mane.
Turiu vilties su Tavimi susitikti kol dar gal nevėlu, nes turiu vieną sumanymą, būtent plačiau į savo aprašymus įsprausti Černiauskų gyvenimus. Tiesa, darbas mano jau negreitas, bet dar krutu, dar vis bent savyje tikiu kažką užrašyti. Ir gal neįprasta, gal, sakyčiau ne tradicine forma.
Geriausi linkėjimai žmonai.
Būkite laimingi visi.

0 komentarai (-ų):