Pelėdos uoksas

Prano Karlono kūryba

Scenarijai Trispalvei (10)






10.  Laiminga, kai plevėsuoja

    Detaliau vertinti, kaip kas atrodėme,  susirinkus Pastriekėje keturių draugijoje, nebuvo įmanoma. Visi pažįstami, bet  vis dėlto ne iš vieno kelmo išspirti. Visi gyvybės būtyje, kvėpuojantys tuo pačiu oru. Visai suprantama, kad  dalis bet  kurio iš  mūsų iškvėpto oro nemenka dalimi patenka į kitų trijų nosis ir  burnas. Kas bepasakys, kodėl šitokio dalyko lyg nepastebime, nepaisome. O štai išgirdę ištartą žodį, suklustame. Neretai netgi pagal jį vertiname svarbius savo būčiai dalykus, prognozuodami naujus matymus, planuodami naują veiklą ateičiai.
   Vis keturi pažįstami. Visi. Ir Mykolo pasiuntinys, ir ponia Citata  su raide B ir aš, bet, pasakysiu, pertraukti  laiku. Su Mykolo pasiuntiniu ir ponia Citata susitikau tik po apvalaus dešimtmečio, ko nebepasakysi apie raidę B ar laiptais atitrepsinčius A ir Jotą, ar nežinia kodėl užtrukusį pasirodyti šunelį Kandžių. Citatai nebuvo nepagarbu ištarti pasiuntinio  vardą.  O man?  Atrodė, kad  jo vardas ne toks, kad jis labai nederi Mykolo ypatingojo pasiuntinio pareigybei. Raidė  B  irgi nesipuolė jo vadinti Vaidinimu. Tik vėliau, po  ponios Citatos betarpiško bendravimo, ir lietuviško raidyno Antroji suskato pasmaguriauti Vaidinimo vardu.
  – Žinojau, kad tamstos vardas Vaidinimas. Žinojau. Nebuvau užmiršusi Tačiau jis toks,  kad, atrodo ir dangaus nevertas. Nepatogu buvo tarti, – pakalbėjo raidė B, bet , matyt, šį kartą ketindama atitraukti pasiuntinio akis  nuo padangės. Vienok pasiuntinys pasiliko kaip užburtas –  nekrustelėjo, bet  kai laiptais į Pastriekės  departamentą pakilo Leokadija su  A ir  Jotu, lengvai  atsitraukė  nuo palangės, subaltavo šypsena kaip išpraustas  baltas titnagas ir tarė:
   – Beveik visi. O Kandžius, kaip ir priklauso ištikimiausiam, vis sargyboje ir pasirodys paskutinis. Ką gi, palauksim. Per dažnai užmirštame ištikimybei pasitarnauti.
   – Ypatingasis pasiuntinys laukia šunelio ir verčia tai daryti  kitus. Nauja. Ar- ne? – panosėje pasamprotavo raidė B.
   – Kandžius labai norėjo, kad jo laiškai būti perskaityti arkangelo  Mykolo ir šis  ryžosi juos  perskaityti. Jų kopijos išvertos į  žmogaus kalba. Tai dar, beje  viena priežastis, kodėl   šiandieną, ponai, su jumis.
   – Tai bent vaidinimai! Ką girdžiu  iš  tikrųjų yra  vaidinimas.  Ir dar  koks! Neįsivaizduojamas. Tačiau kur tas  mūsų raštininkas?  Aš irgi  ji seniai mačiau, – pakalbėjo ponia  Citata ir, sužiurusi į ant stalo sukrautą apaštą: – Įdomu, įdomu. Jeigu  ką, nepatingėsiu įsiminti ir Kandžiaus raštus...
    – Op, op, op, – pasigirdo laiptais šuoliukais atstriksinčio šunelio aidesys. Užšokęs ant grindų, susikaupė, apsižiūrėjo save ir, atsistojęs ant užpakalinių kojyčių, neskubėdamas, bet išsilyginęs, tiesus pagal visą ūgį, atėjo arčiau pasiuntinio. Nežinau, kaip tai galėjo  atsitikti, bet tiesa, kad aš dar niekuomet  nebuvau matęs tokių iškalbių jo akių. Ir pasijaučiau, kad – o dangau! – moku, sugebu suprasti, ką jomis kalba Kandžius. Nė vieno amtelėjimo, nė vieno cyptelėjimo. Stovėjo ant  kojyčių nedidelis, bet išvaizdus, žiūrėjo į pasiuntinį savo rudomis akutėmis ir tik klausyk:
   –Ačiū jums, ypatingasis arkangelo Mykolo pasiuntiny. Tikėjau, kad sugrįšite į titnagą. Labai tikėjau. Nepykite, kad tiek  daug  laiškų,  gal nemažiau, kiek  jų parašęs mano  dziedulis ar ponas Vidinis, – pakalbėjo akimis Kandžius, bet nenutilo. Žodžiai kaip pavasarojant paukščiai skrido ir skrido  sugrįždami atgal į atšilusį kraštą  –  sugrįžta kuistis, dirbti, perėti. O ir giedoti, kad  gali pratęsti save į ateitį, tikėti, kad  savo ar savo palikuonių sparnais apskraidys dar tiek  padangių,  kad  apie tai ir spėlioti, kalbėti netinka..
  .– Žinojau, kad  niekur nedingęs. Ir netgi norėjosi, kad  ilgiau užtuktų tavęs, Kandžiau, laukti. Tai man nemenka malonė ir proga parodyti, kaip didžiai tave gerbiu.  Manau, kad  dėl to nesiginčys nei dziedulis, nei ponia Citata ir  netgi raidė B. Ačiū, Kandžiau, už ištikimybę ir namams, ir  dangui, ir  žmogui. Ačiū, kad toks esi, kad  esi tikras šuo... Norisi tave minėti tau pačiam girdint. Suprantu, koks nemenkas džiaugsmas, kai vėliava iškelta.  Betgi ji netgi nemokėjo  suplevėsuoti, kol neatsirado vėjelis. Tačiau jai reikia  dar  ir ištikimybės. Sakyčiau, šuniškos ištikimybės, – netingėjo kalbėti Mykolo pasiuntinys, bet  ir ilga jo kalba neatrodė tokia. Norėjosi, kad  ji užtruktų. Ir vėlgi nebuvo tikėtasi, kai giliai įkvepęs oro, jis tars:
   – Beje, ponai, jeigu jums  atrodo, kad šitais žodžiais ką nors žeidžiu ar sakau juos perdėtai neteisingai, pagirdamas Kandžių, tai, prašau – pasižiūrėkite, kaip atrodo Vaidinimas, kuomet  jis nusileidžia ant  keturių. Taip sakant – ir ant rankų, ir ant kojų.. Palosiu, paurgsiu ir, man regis, suprasite, kad tai  darau ne  vaidindamas, o sureaguodamas išgirdęs perskaityta žodį.
   – Na jau, pone... Taip  tikrai – ne. O jeigu taip  reikia, tai leiskite  man tai padaryti, – paskiau pakildamas iš vietos.
   – O kodėl  tu? Kuo  už tave prastesnė esu, –- į varžytines dėl pastovėjimo ant keturių įsileido ir Leo (Leokadija)
. .–.Ačiū, ponai. Dėl ištikimybės  jūs pasiryžę daug kuo aukots.. Net , atrodytų, keliaklupsčiavimu, o iš tikrųjų  taip nėra,– pasakė pasiuntinys, o paieškojęs, pasikapstęs ant stalo padėtame jo pašte, ištraukė, atrodyt, labai nedidelį laiškelį ir padavė jį  raidei B.
   – Suprantu, kad be manęs ir arkangelo pasiuntinys negali  apsieti, – nesuprasi, ar rimtai, ar pajuokaudama atsiliepė B. .
   – Nėra  nei vieno, be kurio be nuostolių galėčiau apsieti, – neprieštaravo pasiuntinys.
   – Betgi aš, regisi, bijausi, rankos dreba, – vėl raidė B...
   – Vėliava laiminga ne tuomet, kai ji aukštai, o tuomet, kai plevėsuoja, – nepatingėjo pamokslauti Mykolo pasiuntinys.


------------------------------------------------------------- 
Sukurta: 2015-12-08 22:30:47
Gražu, kai susitinka pertraukti laiku, bet siejami to paties oro. Bandžiau skaičiuoti, kas tame ketverte, bet susimaišiau, nes aptikau daugiau (gal kaip vienas skaitytini dvejetų susitikimai?). Nesvarbu.
Svarbiausia, kad jie vienas be kito nebūtų iškėlę vėliavos (ir pasiuntinys sako, kad Nėra  nei vieno, be kurio be nuostolių galėčiau apsieiti).
Visi čia realūs ir tuo pačiu sudvasėję, skirtumo tarp raidžių, balsų, žmonių ir šunelio nėra. Galima  pastovėti ir ant galvos, ir ant keturių, ir kitąkart ant nesąmonės kokios. Tai visavertis daugiabriaunis bendravimas.
Gerai, visi su savo indėliais ir vaidmenimis, bet jau tas Kandžius…
Be jo neįmanoma, nes vėliava iškelta. Betgi ji netgi nemokėjo suplevėsuoti, kol neatsirado vėjelis. Tačiau jai reikia dar ir ištikimybės. Sakyčiau, šuniškos ištikimybės.




0 komentarai (-ų):