Pelėdos uoksas

Prano Karlono kūryba

Liepa, 20 d.

Iš ne mano archyvo (atsiprašau)


Liepa 2011
teka 05:07
leidžiasi 21:42
ilgumas 16.35

Pilnatis
19 mėnulio diena

Šiandien 17°C / 29°C, trumpas lietus, perkūnija. galimas škvalas, kruša
Rytoj 19°C / 30°C, gali trumpai su perkūnija palyti

20
TREČIADIENIS
Aurelijus Česlovas Elijas Alvydas Vismantė Jeronimas Alvyda


Tarptautinė šachmatų diena
Perkūno, Šv. Elijaus debesų valdytojo diena


Melagiui ir tiesą sakant niekas netiki

*********************************************
***************************************


SKAITAU SAVE


3. Pirmosios iš Abėcėlės

Taip nebūna net sapne, nors žiojau, kad nesapnuoju, o kadangi daugybę kartų daug kur su juo susitikęs, tai ir vardą, ir pavargę nesunkiai perskaitau atbuline tvarka – akeneS sujėnA sujicuL. Šįkart jis atrodė žaismingiau, nors tik retais atvejais pasirodydavo sunkus it tankas. Nedaug delsęs tarė:
- Jau kalbėjau, kad esu įpratęs ir į priešo stovyklą pereiti.
- Taip. Bet visuomet kaip žvalgas, o ne kaip perbėgėlis.
- Epikūro raštuose štai ką aptikau: „Garbingas dalykas, - sako jis – yra linksmas skurdas.“
- Palik mane ramybėje, mielasis Seneka.
- Galėtum mane vadinti Lucijumi. Taip būtų paprasčiau ir gal net nuoširdžiau. Ne kartą prašęs.
- Kas atsitiko, Lucijau. Ir neužmiršk, kad nei Epikūro, nei tavo, nei Lenino raštai man dabar nerūpi. Pakanka savų. Tu tą žinai. Ir turbūt numanai, kodėl paskutinio baliaus datą nukėliau į 2039 metus.
Suprantu, kad toloka iki jo, bet ne todėl, kad ilgiau kvėpuočiau.
- Na taip, nerimta būt savo paskutiniame baliuje, neperskaičiuos savęs, bet pakvietimai į balių irgi turėtų būti savimi parašyti. Ir įteikti asmeniškai. Antraip labai abejoju, ar kas juos išgirs. Tai juk ne Jėzaus Kristaus Paskutinė vakarienė su keliais mokiniais.
- Tu ką? Iš proto kraustaisi? Tokiems kvietimams man prireiktų dar šimto metų.
- Vienas auga į protą, kitas - iš proto. Manykim, kad pusiausvyra išlieka. Be kitų paramos ir su šimtu metų neapsieisi. Pabandyk surasti tokiam baliui tinkamą vietą ir pasijausi lyg į tundrą būtumei įmestas. Žinau, kad parodysi į Šklėrius, bet iki to laiko jie nebus suspėję pribręsi. Dėl daugelio priežasčių. Žodžiu, Šklėriai ne vieta. Daugsyk protingiau rinktis Radijo karietą. Bet tikėtina, kad gali atsirasti geresnių variantų.
Žioptelėjau kaip žuvis palikta be oro.
- Na, pagalvok jaunas seni,- ir linktelėjęs galva pasisuko keliauti.
- Tu kur?
- Į karietą, Pranuci. Turi tą karietą, turi. Bėda, kad pats nežinai, kur pakiši ją, o paskui surasti negali. Niekur ji nedingo. Išgirsk ir ji pati privažiuos. Ir suprasi, kad toli gražu ne tik tu savo raštus skaitai. Tai vienas stropiausių užsiėmimų net ir tų, kurie seniai po paskutinio baliaus.
Mintyse topteli: „kalbėk, Lucijau Anėjau, o aš patylėsiu. Turbūt ne ta koja ir vėl iš lovos į naują dieną išlipau“, tačiau ilgai laukti nereikėjo, kai išgirdau:

Marija, Marija
Skaisčiausia lelija,
Tu švieti aukštai ant dangaus -

Giedočiaus žodžiai lengvi, aiškūs. Negalėjau suabejoti, kad gal tai ne Maironis. Skaito save ir gieda? Ir kur? Ogi bažnyčioje, kurią vienąkart įkėlėme į karietą, o kad ją reikėtų iškelti, tokios minties jau nebuvo.
„Nelengva gyventi, kai galvoje nuolat girgžda, -prisiminiau Atės ir Bėtės vaidinimą, kuris galbūt todėl toks gyvas atmintimi, kad abi jos padainavo pirmą karietos dainą. Kitos priežasties irgi nenupūsi, kaip pienės pūką, tačiau ilgoką laiką kračiausi prisiminimų apie tai, nes Tomas Vaisieta vis dėlto, sakytum, galingas aktorius ir nemenkesnės prabos žmogus. Jo nuomonė visuomet būdavusi labai svari. Smagu, kad Atė ir Bėtė nesunkiai prisiprašė jį padalyvauti vaidinimuose, tačiau pirmasis pasirodymas buvo jam pačiam netikėtas. Niekas iš karietos ekipažo net nepamanėme, kad būtent vaidinime išgirsime pirmą Radijo karietos dainą, dėl kurios atsirado mudviejų su Tomu nedidukas nesutarimas.

O buvo taip:

Tomas neiškart suprato, ko iš jo tikiuosi, prašydamas padainuoti paduotą jam dainos tekstą, o kai suprato, jau nesikuklino.
- Kvailiu nori padaryti, Pranuci? Ar supranti, ko prašai? Net reikalauji.- Ir jau į iš karietos į publiką: - Girdite? Nespėjau apšilti, o vežėjas jau kiša kažkokius posmus ir ragina: dainuok, Tomai, dainuok, Vaisieta!
- Ne reikalauju, o prašau, Tomai. Nuoširdžiausiai...
- Pirma surask kompozitorių ir paprašyk, kad muziką parašytų. Kita vertus, aš ne dainininkas, vežėjau.
Sulaikyti Tomą buvo vėlu, nes į eterį jau liejosi deklamuojamo teksto žodžiai. Širdį suskaudo, nes ne taip, oi ne taip jie turėję pasirodyti viešumoje. Siela laukė dainos, o čia... et, tik jos žodžiai, tekstas. Kad ir kaip talentingai juos skaityk, deklamuok, bet kol jie neužgieda, neuždainuoja, visuomet panašūs į bereikalingą ausims - o juolab sielai - balastą.

Yra pasaulyje dalykų
Labai tikrų, bet daug ir- ne
Kaip atmintis apie jaunystę-
Galvoj girgždena karieta.

- Palauk, žmogau, - perskaitęs posmą sukluso aktorius. - Kokias nesąmones paistai? „Galvoj girgždena“? Tokios galvos dar neteko matyti.
- Štai ta galva. Tai vežėjo galva. Galiu žegnotis, kad joje tikrai girgždena. Ir niekas kitas, o būtent ji, Radijo karieta.
Tomas nelaukė tokio atsako.
- Sakai, niekas kitas, o būtent karieta?
- Radijo karieta, Tomai. Radijo,- pasakiau tuo pačiu balsu. Ir neatrodė, kad negalėčiau jo dar sutirštinti, bet jis paskubėjo:
- Ha-ha! Jeigu „girgždena“, tai neturiu teisės nepatikėti. Toks metas, kad daug kam galvose ne tikm girgždena, bet ir šaudo.
Tuomet dar nežinojome, kad kompozitoriaus problemą išspręs dvi pirmosios iš Abėcėlės, būtent Atė ir Bėtė. Ir štai dabar, kai tiek metų praėjo, tokie atmintis darosi labai graži. Nepaisant kaip ką bekalbėčiau apie Atę ir Bėtę, visuomet suvokiu, kaip konkrečiu būdu jos įrodė, kad tikrai yra pirmosios iš Abėcėlės. O kai vėliau į karietą atėjo ir Jotas, man, anot dzūkų dzyvycis (stebėtis) nereikėjo. Bet dabar išgirdęs kažkada į karietą įkeltoje bažnyčioje giedantį Joną Mačiulį (Maironį) iš Pasandravio, pamaniau, jog panašu, kad dar nuo anų laikų girgždėjimai mano galvoje išsilaikė, kaip Tada.
Žvilgterėjau į nueinančio Senekos nugarą, tačiau ji netgi jautresnė negu Bacho, kuri atstojo jam ausų klausą. Atsigręžė ir kaip kažkada:
„Pats laikas pradėti, nes, kaip dar mūsų senoliai suprato, vėlu taupyti, kai dugnas matyti, juk ant dugno lieka ne tik mažiausia, bet ir tai, kas prasčiausia. Lik sveikas“
-Betgi ar tau nesakiau, kad paskutinį balių nukėliau į 2039-uosius. Tai dar, mielasis, ne dugnas. Tai netgi daugiau negu ketvirtadalis statines.
- Pranuci, Dalija iš Belgijos grižo. Jau pamojavo man, važiuodama autostrada namo, - skubinosi pranešti žinią Irena iš Kauno.
- Turbūt ordinon pasiimti, - atsiliepiau savyje, kad neišgirstų. Ir dar tyliau: - Bet kai ordinus dalija daržų ravėjos, tai ar vertėjo grįžti? Ir paprašiau, kad Šventoji paduotų dar ką nors iš mano raštų. Jau senokai neįvardiju, ką būtent, kaip, beje, ir nesistebiu, kad visuomet paduoda tai, kas tuokart būna kaip tik.
O Jonas Mačiulis iš Pasandravio:

Mes, klystantys žmonės,
Maldaujam malonės:
Marija, maldų neatmesk!

1 komentarai (-ų):

Pranuti, negaliu tau atsakyti www.rasyk.lt, nes manęs ten ir vėl nęįleidžia. Gerai dar, kad pastačiau ant funkcijos. Tu esi teisus, bet aš juk nesikarščiuoju, tik nesuprantu tokių, kurie save vadina menininkais, bet elgiasi lyg pavydėtų kitam aušros šviesos krašto. Tiktai niekada dar nenusivyliau savo skaitytojais. Jie manęs nebara,atvirkščiai - skatina. Ačiū Dievui esu tarp gerų žmonių.