Pelėdos uoksas

Prano Karlono kūryba

Scenarijai Trispalvei (9)




Nuostabi išdykėlė ir trys kiti

– Kiek čia mūsų? – paklausė Mykolo pasiuntinys, bet tik, matyt, savęs, norėdamas greičiau įsibėgėti į didesnį pokalbį, užimti sau patogesnę poziciją ir apsiprasti joje, formuojant įvaizdį naujoje aplinkoje. Žinojo geriau gi „kiek čia mūsų“, negu aš ir raidė B, nes turėjo galimybę įskaičiuoti ir titnago erdvėje esančią egzistenciją. Kad ten ne tuščia, tikėti nesinorėjo, tačiau ir klausti, kaip ten kas, irgi dar ne laikas. O raidė B, kaip man atrodė, savo paklausimais buvo naivi, replikomis netgi kvailoka. Pasiuntinys prakalbo nesidairydamas, neatitraukdamas akių nuo sudebesuotos padangės. It pro langą išėjęs iš Pastriekės departamento:
– Ir Kandžiaus nematau, – pasakė.
– Šuns? Atsiprašau. Šunelio? – tuoj atsiliepė raidė B.
Pasiuntinys nekrustelėjo.
– Manau, kad rūpi, kodėl šį kartą atėjau? Priežasčių daugiau, ji ne viena ir jų nevardinsiu. Arkangelas Mykolas man jų irgi nevardijo, nepaisant kad visi Kandžiaus laiškai asmeniškai adresuoti jam. Ir tikrai žinau, kad jiems nebuvo abejingas.
– Kandžiaus laiškai??? – vėl sudirgo raidė. – Jis man apie tai nė mur mur. Argi nė smurglius?
– Baik, baik. Žinom, kad šarka, – pabandžiau sudrausti.
Pasiuntinys ir vėl nekrust, o kalbėjo taip:
– Man smagu, kai arkangelas savo pasiuntiniui nerodo pirštu, kaip kas yra ir kaip turėtų būti. Elgiasi taip ne dėl savo laiko stokos, elgiasi taip, kad jo man pritrūktų. Tai irgi priežastis, kodėl prireikė ateiti čia tikintis, kad ir sau laiko gerokai sutaupysiu. Nepyk, dzieduli, bet nemenkos paramos tikiuosi būtent iš šarkos. Aplink ją už kelių kilometrų nei vieno beraščio nesurasi.
– Apie ką jūs? Visai nesuprantu. Nebent tiek, kad jaučiu, jog klausydama išbarstau savo laiką. Nesupykit, gerbiamas pasiuntiny, kad va taip, gal truputį stačiokiškai. Nutuokiu, kad dziedulis taip pat nesupranta.
– Nagi baik, baik.
– Aš taip pat, beje,– nekeisdamas pozos ir išlikdamas sąstingyje atsiliepė arkangelo pasiuntinys.– Ne šiaip sau aprūdijo ir titnagas. Matote gi. Taip jau atsitiko, kad pastaruoju metu Dangaus reikalai neatrodo pagirtini. Kažko nemokam, kažko pritrūksta iki gero darbo pabaigos. Atrodo, kad darbą pradedam gerai, o taip gerai pabaigti nesugebame.
– Bravo! O, kaip šaunu!- nudžiugo B. – Sunku patikėti, kad tokie supratimai atsiranda ir arkangelo Mykolo aplinkoje. Kad ir šarka, tačiau apie tai dažnai pamąstau. Jau nuo tada, kai pirmą kartą sužinojau, kad... – įsispyrė pakalbėti raidė jai parūpusiu klausimu, bet šį kartą nelabai sėkmingai. Jai prireikė citatos į atminti, į burną. Prireikė protingai pacituoti. Tikėjo, jautė, kad tai padaryti nebus sunku, tačiau, deja, prireikė delsti ir žiopčioti, dėl ko vėliau ilgai negalėdavusi sau atleisti už tokį žioplumą. Regėjosi, kad taip atsitiks ir šį kartą, tačiau, matyt, net ir skęstančiam dažniau pagelbsti atsitiktinumas negu po ranka pasitaikęs šiaudas.
– Ak, tai va kur jūs, mano obuoliukai. Negi visą laiką taip arti? O aš? Kur aš buvau? Gal jau nepažįstate? Raide, tu čia į pamokslavimus įsikibusi? Duok bučinį, dukrele. Stiprų, kad po kojomis grindys sulinktų, – ir išskėtusi rankas kaip sparnus užkrito jomis raidės B pečius.
Nepažinti viešnios neįmanoma. Daug kartų ji keliavusi Radijo karieta ir niekas nežinojome jos vardo. Gal ir nereikėjo. Visi vadinome ponia Citata ir, ko gero, iš tikrųjų taip ir buvo. Tai apyjaunės moters stote įkūnyta pasaulietinė atmintis, miela ir laiminga, kad galinti pagelbėti bet kam.– senam, jaunam, mažam, dideliam. Ir dabar raidė B jai prakalbo:
– Jeigu ne tu, ponia, arba jeigu bent minutę būtumei pavėlinusi, tai čia, kur dabar mudvi apsikabinusios, gulėtų mano lavonas. Žvakę degtum.
– Va tau! Iš kur aš ją imčiau? Krestelėčiau, pakelčiau ir ant kojų tokią gražuolę pastatyčiau. Ša, apie mirtį – ša! Ji savo neapleidžia ir padėti jai atmintimi nereikia.
– O ką su pistoletu veiktum? – jau nusišvietė kaip mėnulis iš po debesėlio B.
– Su pistoletu? Atiduočiau arkangelo Mykolo pasiuntiniui. Jiems tokie žaisliukai brangiau negu duona, – nepasimetusi atsiliepė ponia Citata ir, nepaleisdama iš glėbio raidės B, pasisveikino: – Labas, Vaidinimai. Seniai matėmės? Berods dar, karietoje.
– Labas. Kodėl sakai „berods“?
– Dėl paplepėjimo, Vaidinimai. Dėl paplepėjimo..Tačiau numanau, kad panelei B prireikė svarbesnio dalyko. Būtent::

Septynias dienas ir septynias naktis truko nuožmi dvikova. Šėtonas buvo nugalėtas. Nugalėtieji be jokio gailesčio buvo nutrenkti žemyn. Skrido jie iki Žemės keturiasdešimt dienų ir naktų. Per tą laiką arkangelas Mykolas sugriovė šėtonišką pilį ir užtvėrė dangaus vartus. Iš “puolusiųjų” buvo atimtas angeliškumas ir jie pavadinti demonais

– Viešpatie, kaip gera, kuomet nesensti! Patikėk, mieloji, esi tokia pati, kaip tada. Nei per nago juodumėlę nepasikeitusi, – plasnojo džiaugdamasi raidė B.
– Kaip tu čia atsiradusi, ponia mieloji? Negi iš dangaus su anais demonais nukritai, – neiškenčiau, nemenkiau už B džiaugdamasis, paregėjęs keleivę iš anų karietos kelionių. Kaip tu čia, a?
– Pamačiau, kad plevėsuoja ir pažinau: taigi karietos vėliava. Kaip neatsirasi? Jie tai krito nežinia kaip seniai, o mes iš karietos tik prieš dvidešimt metų.
– Šaunuolė. Smagu. Dabar jau mūsų keturi. Neįtikėtina, kad tu čia. Viešpatie, kaip su tavimi būdavo lengva – nereikėdavo pačiam atsiminti. Labai prašau, aukščiausiasis, neleisk jai iš čia išeiti.
– Neleis, – net nekrustelėjęs atsiliepė Mykolo pasiuntinys ir man pasigirdo, kad pats Morzė į smegenis savo abėcėle paskambino įtaigodamas, kad pasiuntinio laikysena ne šiaip sau tokia. Judrus, linksmas, pasiryžęs visus vandenynus perbrist kelnių klešnių nepasiraitojęs, dabar jis buvo toks, kad ir patiems reikėjo rimti, įleisti į save švino, kad apsunktume ir taip bergždžiai, taip tuščiai nedardėtume. Pasąmonėje žinojau, kad savo tokia laikysena kažko moko, tačiau bėda, kad nekaip suvokiau – ko būtent moko? Nekalbėtų, neatsilieptų, negirdėtų, nereaguotu į mūsų bruzdėjimą tarp kamino ir pietinio departamento lango, sakyčiau, tuomet normalu būtų, kad esatis, išėjusi iš titnago, išaugusi iki mano ūgio, dabar jau sustingsta į marmurą, granitą ar kad ir į titnagą. Jeigu iš tiesų taip atsitiktų, tai turbūt turėtume rekordinio dydžio titnagą su ne kaip pritinkančiu Vaidinimo vardu. Įdomu, beje, koks pasaulyje didžiausias?
– Neišeis, vežėjau, neišeis, – Tai dar viena priežastis, dėl kurios esu arkangelo Mykolo siųstas,– patikino mane, o Citatai : 
– Smagu, kad neužtrukai ateiti.
– Labai tikiu, kad smagu, tik būk, Vaidinimai, atsargus ir pro langą neiškrisk, o aš tau truputį pakalbėsiu tavo žodeliais iš senesnių, tarkim, iš „Dženės“ laikų.
– Pacituosi? Nagi, nagi.

O aš, Pranuci, kai parsinešei titnagą iš Šklėrių titnaginės, visą laiką čia būnu. Pasijaučiau, kaip praeitis įeina į mane. Net, regisi, stebiu, kaip Dievas trenkia titnagu į titnagą ir iš jo pasipila angelai. Bet tai buvo laikas, kuomet velnias irgi titnagu trenkia į titnagą iš jo pasipila giriniai, bildukai, undinės, raganos

– Ar meni, ką į tai pasakė Pranucis?
– Nagi, nagi, - nė čiut nekrusteldamas atsilipė Vaidinimas.

Aš, ponaiti, jumis labai tikiu. Vežėjai mokslo žiniose nelabai nuovokūs, bet kuomet jos betarpiškai ateina iš gyvenimo, vežėjai net per daug nuovokūs.

– Gerai, puiku, – vėl pasiuntinys.– Paprašysiu, kad ateitų ponia Leokadija su Kandžiu, A su Jotu. Tuomet mūsų jau aštuoni.

Pavojus pralaimėti kovoje neturi mūsų sulaikyti nuo tokio reikalo, kurį laikome teisingu, – taip manęs ir kalbėjęs jo didenybė Abraomas Linkolnas, – nežinia iš kokių raštų priminė ponia Citata.
– O aš atsimenu tave dar ir kitaip cituojančią, – negalėjusi nuošalėje pasilikti raidė B. – va  kaip;

Pralaimėjimas mūsų kaulus paverčia titnagu, silpną kūną – raumenimis, o žmogų – nenugalimu. Būtent tai formuoja tą didvyrių prigimtį, kuri valdo pasaulį. Todėl nebijokite pralaimėjimų. Niekada nebūsite taip arti pergalės, kaip pralaimėdami dėl garbingo reikalo.

– Tu nuostabi išdykėlė, – pagyrė ją ponia Citata, pasakiusi, kad ši išmintis priklauso ponui Henrikui Vordui Bičeriui.
– Taigi žinau, kad ne dzieduliui,– atsiliepė laiminga.

Scenarijai Trispalvei (8)





8. Protui  forma  ne  esminis  dalykas
 
  
Kai prireikia atsiminti ir ypač kai stengiuosi kuo tiksliau tai padaryti, tai savijautoje prasideda nesutarimai: šešėliai tai užslenka, tai atsitraukia, tačiau mįslingas vaizduotėje besikuisiantis Amnezijos atvaizdas nenyksta – pritemsta, nusišviečia, rūku, blausa gaubiasi ir kažkoks (nesakau baimės) netikrumo jausmas neapleidžia. Kas jo dar nežino, tegu ir nežino, tačiau man kartais vėl pasinori apsikabinti savo ištikimiausiąją. Kai tai atsitinka, visa kita nebūna reikalinga. Atsiduodu jai ir kur einu dėl  jos – nueinu. Visi vandenys – iki kelių. Tačiau ši dar priešaušrio  darbymečiu prasidėjusi diena buvo gerokai kitokia. Po vėliavos pakėlimo ne tik jutau, žinojau, bet pasilikau tvirtai įsitikinęs, kad ją teksią įrašyti į kalendorių kaip neeilinę, minėtiną, svarbią ir apie ją reiksią suktis ir suktis, pajaučiant, kiek daug nesuprantamų dalykų išnešioji savyje, mažai  jų paisydamas. Oi, kaip nesinorėjo, kad po akimis  pasipainiotų ji, taigi Amnezija. Blogiausiu atveju, kad nors ne šiandien. Tegu ryt, poryt ir jau nesvarbu, kada vėliau.
  Man buvo baugu prasitarti, kad netrumpas laikais, kai savo pajautomis pradėjau atpažinti karietos (būtent tos, pirmosios, vadinamos  Džene), erdvių dvasią, prasismelkiančią vis toliau nuo jos židinio, kuris lyg šaltinėlis susitelkė būti Pastriekės departamente. Netrumpą laiką kažkaip sugebėta išlaikyti jį tokį konservatyvų, užsidariusį savyje, patalpintą pakraigėje po šiferio stogu. Tačiau toks karietos erdvės pajautimas po truputį persimetė į po grindimis esančią svetainę, apėmė visą sodo namelį, kai ir šen, ir ten atsiradus, savijautoje reikliai pasireikšdavo noras mostelėti, pliaukštelėti botagu, truktelėti vadžias ir laimingai pašaukti: važiuoja! Karieta važiuoja! Reikėjo valios, ištvermės, kad matant iš pašalės šitaip kvailai neatsitiktų. Ir štai atėjo laikas, kai tokios pastangos buvo sugniuždytos, kai jėga įveikė jėgą.
  – Sveiki gyvi! Dėkui, kad išgirdote, – pašaukiau pamatęs, kaip vėjelio papūsta atsigavo, suplevėsavo nukarusi senoji karietos vėliava. Vienintelė, kitos nebūta. Ir tenka pastebėti, kad taip pasisveikinta ir padėkota ne iš departamento, kur buvusios karietos, taigi Dženės erdvių pojūtis labiausiai koncentruotas. Pasijausti ten, kad esi karietoje, pernelyg nebuvo sunku, bet šį kartą kaip karietoje pasijaučiau būdamas sodo svetainėje. Ir ne tik aš. Nors ir aš nebuvau atsipalaidavęs, užsimiršęs, apsvaigintas keliaujančio karieta žmogaus nuotaika. Dar gebėjau labiau būti sodo namelio gyventojas, o ne karietos vežėjas, nepaisant, kad žodžiai, kuriuos ištariau, buvo tarti prieš dvidešimt metų, anksčiau, tarti papokšėjus botagu, patrūkčiojus vadžiomis, tarti išvažiavus į pirmą radijo karietos kelionę, kai burna pilna žodžių. Šį kartą jie vėl visi susirinko į burną; labai nesinorėjo užsičiaupti, nes žinojo, kaip smagu atsiminti,  išeiti į erdvę, kaip nuostabu pasijausti esantį kaip Tada. Tačiau ar taip protinga? Atrodė, kad ne, ir todėl net  būdamas be dantų sugebėjau sukramtyti lūpas iki pamėlynavimo. Sėkmingai  prarijau visą nemenką kekę žodžių, pasakytų iš anos karietos. Tiesa, nelabai toli, į skrandį nepateko. Pakako ir menkų pastangų, kad juos atrajočiau atgal į burną. Neprireikė, bet žinojau, kaip jie būtų atrajoti.
   – Čia gal reikia pasakyti, kad ginčų dėl kelionės karieta nebuvo. Ponai, jeigu tikite ja, tai prašom, – važiuokite. – Taip tiesiai šviesiai buvo pasakyta.
   Žodžiai tie patys. O vaizdas? Sodo namelis tampa karieta. Važiuoja. Ir netgi su Dženės vėliava.
Sunkioje tyloje  mintimis prikalbėjau daug, tačiau tai netrukdė tokį save girdėti toli ir nerimauti, kaip kas girdi, ar supranta, apie ką kalbu? Ar neįtaria, kad ir vėl patekęs į Amnezijos glėbį? Ir bendrai, ar įmanoma  suprasti, kaip atrodo išbudintas dvasios pasaulis, kurį buvau įpratęs apvaikščioti po užmerktų akių vokais?
   – O, dzieduli, ateik! Jis labai didelis. Aš jo nepakelsiu, – išgirstu iš užu lubų raidę B.
   – O tu pabandyk, – pasakiau pro laiptų angą.
   – Baik tyčiotis.
   – Gerai. Ateinu, – ir pats nepajutau, kaip lengvai mediniais laiptais kėlėsi kojos. Atrodė, kad ir kūnas be svorio, be pastangų keliasi į pakraigėje įtaisytą departamentą.
   – Matai, koks didelis, o tu  juokus kalbi. Tokio ir Jotas nepakeltų, – pasitiko prie titnago priekaištaudama raidė B.
   – Gerai, gerai, – atėjau gi.
    Titnagas nemažas. Tokį ir įmitusiam vyrui pakelti nepaprasta. Tačiau irgi žinojau, kad jis gali būti lengvas. Net labai lengvas. Kas  jį tokį padaro, ogi spėliota daug ir visuomet atsimenant, kad tai angelų buveinė. Kažkodėl man priimtiniausiai atrodo spėlionė, kad titnago lengvumą apreiškia netikėtai į žmogų susruvusi jėgos energija. Iš kur ji?
   – Ar manai, kad angelai savimi materiją kilogramais nešioja? Tai jau – ne, – atsiliepė po kažkiek metų vėl sutiktas Mykolo  pasiuntinys. Išėjo iš titnago, ūgtelėjo ūgiu su manimi, mielai  nusišypsojęs ir patylėjęs padavė ranką raidei B, padavė man.
  – Nereikia jo niekur nešti. Vis dėlto namelis persitvarko į karietą, pradėjęs šį darbą nuo departamento. Smagu, kad  jo dvasią priėmė ir Leokadija. Protui forma ne esminis dalykas. Tai faktas. Linkėjimai tau nuo arkangelo Mykolo. Asmeniški, beje. Ir nuo, nuo, – pakalbėjo pasiuntinys, ūmai sumanęs palikti pauzę paspėliojimams, tačiau tuoj pat ir atsisakęs jos: girdi, norėjęs paprašyti, kad paspėliočiau, betgi žinau.
   –  Manyčiau, kad gal nuo Senekos.
   – Būtent nuo jo, Lucijaus Anėjaus Senekos, Romos raitelio sūnaus, – pasakė pasiuntinys ir sužiuręs man į akis: – Pavargai, a?
   – O aš tave atsimenu, – pabodo  bežodei būti raidei B.
   – Mane?
   – Ne tik tave. O labiausiai atsimenu tą, kuris dar nelabai užaugęs. Jo vardas Apolonijus.
   – Taip, taip, yra ir toks arkangelo Mykolo tarnyboje. Žinau, kad dziedulis su juo susitikęs, bet iš kur tu?
   – Tegu tai ir arkangelo Mykolo pasiuntiniui  būna mįslė, – atsiliepė raidė B.
   – Jeigu taip reikia, tai tegu, – linksmai sutiko pasiuntinys ir  paduodamas nedidukę sagą: – Tikiuosi, moki siūti. Tai va šitą sagą dzieduliui į baltinius. Buvau  pasiskolinęs dar iš  ano, pirmo mudviejų susitikimo. Beje, būtent čia, kur dabar esame. Tarp kamino  ir pietinio departamento lango.
   – Dzieduli, girdi? Reikalinga adata.
   – Adata? Na taip, reikalinga adata, – negreitai atsiliepiau raidei B, tačiau tai nepadėjo suprasti, ką su ja, o ir su saga, veikti, kai jau ir baltiniai, iš kurių ji pasiskolinta, sudėvėti, kažkur numesti ir baigia (ar baigė) savo tanybą, būdami skuduru. Na nežinau, nežinau, ar tikrai taip, bet logiška. Ir įdomu, kodėl jis čia? Ar kad sugrąžintų šią skolą, kad perduotų arkangelo ir Senekos linkėjimus?
   – Verta, oi verta ir save paskaitinėti. Ne tiek dėl savęs, o daugiau dėl kitų, –  labai neskubėdamas, it mintyse kažko paieškodamas tarstelėjo Mykolo pasiuntinys, pro pietinį langą akimis neršdamas sudebesuotą padangę, po kurią vėjelyje pleveno iškelta senoji karietos vėliava.
2015-11-21 05:47:26

Moderatorius (-ė): Pakeleivis
Sukurta: 2015-11-21 22:18:28
Seniai pastebėjau, kad mintys išvežiotos karietomis, išnešiotos kartu su Seneka, – subrendusios.
Dženę ir visus kitus veikėjus  menu iš ankstesnių rašymų. Viskas ir visi susiję. Tačiau nežiūrint titnago buvimo (lengvas tai lengvas, mat pokalbių su angelais buveinė), keliai nelengvi – vingiuoja, artėja, tolsta... jie geriau suprantami ne prisikišus konkrečiai, o  žvelgiant į visumą: peržiūrėjus visas vėliavos kėlimo stadijas, geriau matyti, kokia kaskart yra pagrindinė dienotvarkė.
Paprasčiau tariant, daug (karietų ir ne tik) įsibėgėjimo. Tai būdinga didžiųjų filosofiniams dienoraščiams.

... namelis persitvarko į karietą, pradėjęs šį darbą nuo departamento. Smagu, kad  jo dvasią priėmė ir Leokadija. Protui forma ne esminis dalykas.
Čia turbūt sakinys esminis.

(Raidei B ir Jotui linkėjimai, bet šįkart dar labai trūko pipirų – paprasčiausių taškų – jų ir padėliojau virš raidžių bei sakinių uodegose).





Scenarijai Trispalvei (7.

  
titnagas
         
 Dėkui, kad išgirdote

   Sugrįžus atgal į sodo namelį regėjosi, kad netgi užmiršau savo nuolatinę būtį Pastriekės departamente, o pasilikau  svetainėje, kuri priklausė Leokadijos tvarkai ir rūpesčiams – buvo jos namai ir tvirtovė. Šį kartą atidžiau ir ilgiau pasidairiau po ją  negu bet kada atsimenu ir ką gi?
   – Jeigu manote, kad žinau, kas čia įvyko, jūs, žinoma, klystate. Labai  klystate, – pasakiau niekam to neadresuodamas, o tik (gal net netyčia) prasitaręs balsu, ką pagalvojęs. Atrodė, kad šitaip elgiantis mįslingi dalykai prasiskleis kaip dažnų gėlių žiedai iš po nakties gurkštelėję ryto šviesos.
   –Tai kad, dzieduli, dar ne laikas kalbėti apie tai, kas įvyko. Dar vyksta. Procesas dar nesibaigė. Tačiau  teisybė, kad ji reikia  stebėti ir užrašyti jo biografiją, – atsiliepė raidė A. – Mūsų trijulė pasiruošusi tau padėti. Atsiprašau, – pasitaisė ji, – dabar jau ne tik tau padėti, bet ir Leokadijai. Anksčiau jos lyg nepastebėjom, lyg nematėm, o dabar tenka vadinti močiute. Galėtum ir nevadinti taip, bet  kuomet tave šaukiame dzieduliu, lyg ir savaime suprantama, jog reikia ir Leokadiją tapatingai pašaukti.
   – Tapatingai? O kodėl tuomet ji ne bobulė? Arba jeigu ji močiutė, kodėl aš ne senelis?
   – Aš, dzieduli, irgi tariau, kad ją reikėtų šaukti bobule. Betgi ar paklausė? Ir vėl išgirdau: patylėk, šarka. Tegu „šarka“, bet smalsumas ir supratingumas dar niekam nepakenkė. Ką regime, kad ir  dabar? Vėliava  – antai – iškelta, bet į nukarusi kaip skudurėlis. Vėjelio jai reikia, vėjelio. Ot tada jau ir nuotaika kitokia, ir vykstančio proceso esmė atviresnė, demokratiškesnė.
  Raidei B netrūko ne tik smalsumo ir supratingumo, bet ir  veiklumo. Priėjusi prie paveikslo rėmo, kažką  krapštelėjo ir sustojo it  mokytoja prie mokyklinės lentos, o pats  remas jau  neatrodę  tuščias – jame iš tikrųjų karojo ką  tik iškelta  trispalvė,  o prie  jos stiebo šnekučiavosi bobulė su Jotu,  abu sužiurę  į stiebo viršų ir nelinksmą vėliavos vaizdą.
   – Sakiau, vėjelio jai reikia,  vėjelio, – pašaukė  jiems B.
   – Iš kur jį paimsiu? – atsiliepė Jotas, Ot, surasim  titnagą, tada  ir vėjelio gal išprašysime. Nemanau, kad atsakys.
   –Titnagas? – perklausė Leokadija.
   – Ne pats titnagas, močiute. Jame angelai gyvena. Be jų paramos ir vėliavos nepasisekė iškart iškelti. Bet tai menkniekis. Repeticija gi.
   – Betgi aš ir apie titnagą galiu, – it panorusi išgirsti kažkieno kuždesį atsiliepė Leokadija, tačiau netrukus ryžtingai pakėlė akis į Jotą ir vėlgi  atsitiko tai, ko negalima buvo suvokti ir blaiviausiu protu. Leo deklamavo mano užmirštą eilėraštį.

Sunkus kaip velnias –
vos galiu pakelti,
bet baltas ir labai gražus.
Tai titnagas,
gimtinės laukuose išartas,
ir štai dabar su juo
namo einu.

O Dieve,
kiek jame ugnies!
bet šaltas,
o įniršio, kai mūšyje!
nors toks ramus.
Linguojame keliu,
ir laikas sėja lauką
ant  jo ir ant manęs,
bet sieloje
        it  bažnytėlėje
                        ramu.

Galbūt likimas duos
su juo ir po lauku
išliksime kartu.

   Tylėjau. Raidės A ir  B  taip pat. Tačiau atrodė, kad šį kartą ir aš girdžiu šnabždesį, kuriuo tikriausiai prakalbinamos ir papildomos Leokadijos  žinios. Šnabždesys  pažįstamas, .tik senokai girdėtas.  O  eilėraštis? Ar jis anksčiau bent kartą buvo taip pašnabždėtas?

Sunkus kaip velnias –
Vos galiu pakelti,
Bet baltas ir labai gražus.


   – Tai šitas? Betgi žinau, žinau, dzieduli, kur jis. Departamente. Prie dūmtraukio. Už sienelės. Ant jos ir Pivašiūnų Šv. Marijos – Nuliūdusiųjų paguodos paveikslas pakabintas. Niekur jis nedingęs. Atsimenu, kad jame mėgdavęs apsigyvent Šv. Mykolo pasiuntinys. Bet ką čia kalbėti! Op! Bėgu.
   Tiek to  bėgimo ir tebūta – tik viršum žemų sodo namelio svetainės lubų. Vienas, du, trys, dar kažkiek laiptelių ir... prašom, jus jau priima Pastriekės departamentas. Raidė B lengvute ir vaikšto mano ausims negirdimais žingsniais, tačiau  netrukus iš ten pasigirdo jos džiūgaujantis, pergalingas:
   – Radau!  Dzieduli, radau!. Titnagą įradau.
   Ir visi pamatėme, kai nukorusi viršum stiebo suplevėsavo Trispalvė. O aš?. Aš irgi  kaip  ne  šis  aš,  o kaip  anas aš, kaip  karietos  vežėjas, važiavęs į pirmą kelionę. Ir žodžiai iš burnos  nubiro kaip Tada.

– Sveiki gyvi! Dėkui, kad išgirdote.
Pelėda2015-11-14
Moderatorius (-ė): Pakeleivis
Sukurta: 2015-11-14 18:21:54

Nežinia, kas čia paveikė, Jotas ar koks velnio šmotas, bet eiliuotas dalis įkertu lengviau. Nors Scenarijų rašymo pagrindinę liniją, visumą suprantu.
Titnagas rimtas bendražygis. Jame angelai gyvena. Be jų paramos ir vėliavos nepasisekė iškart iškelti. 
Lydimi pažįstamų šnabždesių, Vėliavą kėlė giminingi, panašūs: Dzieduko fantazijos, raidės, bobulė, vienas kitą palaikydami ir pavedžiodami, tad į nekylantį skudurėlį ir pūstelėjo vėjelis.
Pabaiga nuramino. Po pabėgiojimų, tolesnių nuklydimų pagaliau ir vėl Departamente virš sodo namelio svetainės lubų, ir viskas stoja į savo vietas.

---------------------------------------------------------






Scenarijai Trispalvei (6)


Repeticija 
su himno prieskoniais

Atsiradus mudviems su Leokadija anapus paveikslo rėmo, bent kiek didesnio sambrūzdžio nebuvo, Atėjome ten, atrodė, kaip suplanuoti tokio buvimo, pasiruošę jam. Net ir be jautresnių pasisveikinimų:
   – Dzieduli, giedosime himną, bet kitaip. Giedosime jį kaip dar niekas negiedojęs. Su prieskoniais, – smagiai pasakė raidė B ir skubino Jotą: –  Nagi, mielas ponuli, sakeisi, kad atsakomybę asmeniškai prisiimi. Taigi prašom, pradėk. Mūsų tiek, kiek prognozavom. Visi.
   – Be tavęs, šarka, regis, kad... o taip, mes jau be tavęs neapsieitume. O koks stebėtinas informatyvumas kalbos!–  ironizavo Jotas, – Močiutė su dzieduliu kaipmat suprato, kad giedosime himną, kelsime vėliavą. Taip, taip, kelsime radijo karietos vėliavą. Nors ji išskalbta, išlyginta, tačiau akys neapsigauna – matosi, kad nenauja. Ir tai labai gerai. Argi ne? Ir šitai jau sakau neperdėtai, neironizuodamas. Ateikit,  ateikit.  Arčiau, arčiau ateikit, – kvietė Leokadiją ir mane prie stiebo Jotas, kur buvo pakilimui paruošta vėliava.
   „Karietos?“ – pagalvojau apie vėliavą, bet mąstymui laiko nebuvo. Paširdžiuose it bitė įgėlė. Neskaudėjo. Įgėlė ir lyg medumi patepė, darėsi saldu. O Jotas buvo ramus ir netilo:
   – Nežinau, kaip ilgai vėliava kartu su karieta buvo, tačiau numanau, kad tai pasakys, kas geriau žino. Pirštais gi, žinoma, nerodysiu. Tikėkim, kad atsiras ir tokių – jei ne šiandien, tai vėliau, bet sakau, reikia manyti, kad atsiras. Ypač turint mintyse publiką, apie kurią kalbėjo Balsas.
   – Jau sakiau ir apie publiką. Prašau nesikartoti, – neiškentė B. – O ji nemenka, ji gi: visi iki vieno, iki paskutinio, kurie dziedulio raštuose užrašyti. Ir paakcentavau, kad mirusių Trispalvės scenarijuose neturėtų  būti.
 –  Nespirgėk, mieloji. Pakentėk, – sudraudė ją raidė A.
   – Tegu spirga, – kaip dažniausia pakantus pasiliko Jotas. – Manau, jog repeticijos reikalingos, kad vėliau nebūtų gėdos. O prie vėliavos apturėti sarmatą oho kaip nekaip atrodo. Neduok Dieve! Ypač kai su ja susiruošęs praeiti visą atkurtos valstybės laikmetį.
   – Dzieduli, tai visas šimtas metų. Iki pat 2018 vasario vidurio.
   – Ir vis tik nespirgėk, – vėl paprašė raidė A.
   – Atrodytų, kad laiko iki ano vasario šešioliktosios nemažai, bet taip tik atrodo. Darbo daugiau negu gal suvokiame. Štai kad ir dėl prieskonių, apie kuriuos kalbėjo B. Kas bepasakys, ar jie pasiteisins, ar išsikvėps po pirmo bandymo arba kad ir po kelių ar po keliolikos valandų, dienų, savaičių, mėnesių.
   Jotas pakalbėjo ramiai. Be emocijų. Lyg sau. Tačiau dabar, užlošęs galvą į viršų ir akimis nučiuožęs vėliavos stiebu; jau kitaip:
   – Nepyk, dzievuli, jeigu kas ne taip, bet ir nuolankus nebūk. Taip jau lemta, kad vėliavą reikia kelti karietos vežėjui. Ir taip  jau sumanyta, kad ją reikia kelti kitaip.
   Ir šit dabar, lyg bandydama paaiškinti būtent Leokadijai ir  man, kokiu tikslu čia atsiradę, į paramą Jotui paskubėjo raidė A.
   – Neskubėk, Jotai, pas dzievulį. Neskubėk. Kad ir repeticija, o mūsų senoliams reikia žinoti, kad ir tarėmės, ir kalbėjome, ir apkalbėjome, kaip kelsime karietos vėliavą, kai įšvis atkurtos valstybės šimtmetis. Atrodytų, kad tai žinoma, todėl paprasta ir nieko naujo nereikėtų iš tokio ceremonialo laukti. Girdi, iš dainos žodžio neišmesi. Tai ką  bekalbėti apie himną? Betgi išmetam iš dainos ne tik žodį, žodžius, bet ir posmus. Būna, kad ir dainas numarinam, sušaudom. Ir turbūt pagal nuopelnus...
   – Ne, ne, dabar išsamiau apie  tai kalbėti neverta. Tokiems dalykams dar laiko bus. O dabar dėmesio... Dzieduli, prašom prie stiebo. Ir tu, močiute, irgi. Prie stiebo.
   Stiebas buvo čia pat. Tačiau jo lyg ir neregėjau, nes akyse įsišvietęs visą laiką laikėsi vėliavos šilkas. Prisiliečiau prie jo ir, regis, atgijo visa atmintis. Rytas iš ryto ėjome prie jos, kad laimingai suplevėsuotų viršum karietos. Vakarais irgi ėjome, kad nepasiliktų naktyje. Karietos vėliavą laikėme tik saulės šviesoje – kėlėm ją patekant saulei, nuleisdavome jai leidžiantis. Ir taip diena iš dienos iki ...
   – Dzieduli, tau bloga? – prišoko raidė B.
   – Prisiminiau. Tačiau kodėl tik dabar, a?
   – Tačiau prisiminti nebūna vėlu. Juk nebūna, a?
   – Atsimindavo ir vėliavą, atsimindavo, – pirmą kartą prabilo Leokadija, – ir rašė. Nemažai rašė, betgi žinote, kaip būna tokiuose metuose. Užmiršta žmogus pats save ir nežino, kokią dieną gyvena. O aš va, regis, pradedu žinoti, ką jis rašė. Viešpatie, kaip čia taip?  Na taip, pradedu žinoti. Iš kur? Tikrai nežinau, iš kur. Gal Vidinis? – ne ką galėjusi pasakyti Leokadija apie atsiradusį savyje gebėjimą.
   – Ką jis, taigi Vidinis? – suklusau.
   – Ką – jis? Ką – jis? Turėtum geriau žinoti ką jis. Va, paklausyk, –- pasakė žmona ir išgirdome neįprastą jos deklamaciją:

Tebus pagarbinta dabar ir visada...

Ir jeigu taip iš tikro bus,
Su vėliava išliksime,
Gyvensime jos dvasioje.
Ir kur – ar ČIA, ar TEN bebūtume,
Surasim esančius tautoj.
Net nesvarbu, kokia lemtis ištiktų mus.
Svarbu, kad trispalvė Į širdis audeklu
giedotų atmintį giesme Kudirkos.

   – Stop, stop! – netikėtai vikriai pašoko Jotas tildyti Leo, o jai nutilus vėlgi nelauktai pasigirdo Vinco Kudirkos Tautinė giesmė. – Vėliavą,  dzieduli, kelk vėliavą, – karščiavo Jotas matydamas, kaip nedarniai prasidėjo vėliavos kitaip pakėlimo pirma repeticija. Dar nebuvau pajudinęs vėliavos kelti stiebu, kai pirmasis posmas pasibaigė, giesmė nutrūko, užtat stiebu kilo jos šilkas.
   – Ne, ne. Taip nereikia, pavėlavom. Vėliavą tik himnui giedant kelsime. Tik. Nutyla himnas ir, vadinasi, vėliava sustoja, nepaisant, kaip aukštai žemai pakelta. Tai jos kraujas. Atsiprašau, kad paskubėjom, – pakalbėjo Jotas ir patikino, kad nors ir nesmagu, kad taip  atsitiko, betgi būna blogiau. – O tu, močiute, nuostabi. Bravo tau! Bravo, – pagyrė Leokadiją. – Nenustebčiau paregėjęs tave su vadelėmis ir botagu rankose.
   – Tačiau tai, ką  girdėjote, yra tik pradžia, – nebežinodama kaip elgtis, atsiliepė ji.
   – Ir palikime ją kaip pradžią iki pirmo himno posmo, o toliau orientuokimės pagal jį. Himnui giedant dirba tik dziedulis, laipindamas vėliavą į viršų, O visi kiti kaip giedančios statulos, netgi be didesnių emocijų. Supratai, B? – šyptelėjo išdykėlei Jotas.
   – Aš ir dabar kaip statula, padėjusi dešinę ranką ant kairės pusės krūtinės.
   – Tuomet viskas aišku. Net ir man, – dar plačiau šyptelėjo Jotas.
   Man irgi pasirodė, kad „viskas aišku“, bet savo kaltės neišsižadėjau. Dėl mano neapdairumo išgirdus himną, vėliava suvėlino kilimą. Tai turėjo būti aišku ir be išankstinių  paaiškinimų. Ne vaikėzas koks, tačiau vis dėlto Jotui pasakiau:.
   – Nors mirktelėk, kad ir statula būdamas.
   Raidė A, kažką pakuždėjusi, prisiglaudė prie Leokadijos. O Jotas tarė:
   – Ką  gi, kaip sakoma, atsikvėpę plačiai krūtine, gal pradedam. Tu, močiute, čia  pirmiausioji, ceremonialo prima. Nagi sėkmės mums. Te antras kartas nemeluoja..
  Šį kartą regėjosi, kad tyla gilesnė. Leokadijai pakartojus deklamaciją, pasigirdo himnas, nesuvėlavusi pradėjo stiebu kilti vėliava, sklandžiai, bet lengvai paklusdama Vincui Kudirkai.

     Lietuva, tėvyne mūsų,
     Tu didvyrių žeme,
     Iš praeities tavo sūnūs
     Te stiprybę semia


   Tačiau va, posmui pasibaigus, giesmė nutilo, vėliava liovėsi sliuogusi ir visi girdėjome Leo:


Taip, taip, kad atmintį giedotų,

Beje, labai nelengvą.
Nelaukime – jos vėjai mums jau nepaoš,
Lengviau pakels Puntuko akmenį,
Napoleonas į Paryžių
Šv. Onos bažnyčią nusineš...
O Dieve, siųsk mums aukštą ryžtą
Surinkti atmintį kaip Bibliją
Į lengvą kaip žemelė knygą
Pašventinta giesme Vinco Kudirkos
Ir vienąkart pragydusia himnu.
Tik nesakykite, prašau, kad gal ne taip kalbu –
Einu į atgimimą didelės valstybės,
Su savo okeanas ir žvaigždynais,
Su Kristumi ant kryžiaus,
Su Peterburgo prikalta lietuviška knyga.
Einu prie ištakų valstybės atkurtos
Iš pilko vyturio aušroj,
Iš jo giesmės spalvų,
Iš žemės trupinėlio.

   Ir vėl pragydo himnas. Nesakyčiau, kad galingai, bet choru, bet sutelktai, ir kartais pasijausdavau, kad pats savęs negirdžiu giedančio. O vėliava sliuogė stiebu vis aukščiau ir aukščiau.

 
    Tegu Tavo vaikai eina
    Vien takais dorybės
    Tegu dirba Tavo naudai
    Ir žmonių gėrybei 


   Dabar tau, Leo, žodis. Te tau Vidinis padeda. Minėjai jį. Gal iš  tikrųjų jis tau teikia informacijas, – padūmojau galvoje .

   Padėjo. Ir , kaip man pasirodė, netgi puikiai. 
Liūdėkime,
Bet nesupykime,
Jeigu taip žodį žodin pagiedoję,
Ūmai išgirstume
Kažką atėjus į save
Ir pamatytume, kaip ranką ištiesia
Lyg ubagaujantis duonos prašytų.
Atrodytų, tiek daug darbų jau padaryta,
O duonos burnai negana.
Sunku tikėti, kad tokia ranka
Ir vėliavą pakels aukščiau
Negu jai reikia.
O juk, – ar  girdite? –
Giesmė dėl to nespringsta.

    Tegu saulė Lietuvoj

    Tamsumas prašalina
    Ir šviesa, ir tiesa
    Mūs žingsnius telydi

Ir vis dėlto telydi, o ne lydi,

Į ateitį vis kalbame aukštus žodžius,
Dar atmintim reikės ir tiltus grįsti,
O į karietą, titnagą įkėlus,
Jos šviesą išnešioti angelais.

    Tegu meilė Lietuvos
    Dega mūsų širdyse,
    Vardan tos Lietuvos
    Vienybė težydi 


O ceremonialo pabaiga ir  vėl atitenka Leokadijai. Jau sugebėjau suprasti, kad  būtent  jos deklamavimo fragmetai buvo padavinti himno prieskoniais.

Nelauk katučių, kada šitaip baigiam himną

Ir vieversiui už giesmę jo
Delnais nepadėkojam.
Tegu mano petys kaip raidės žodyje
Prisiglaudžia tau prie peties
Ir Lietuvą su Griunvaldu dainuoja.

Pirmadienis.

Jis žino, tiki, kad išaušo į rytojų.
O aš? o tu? o ir kiekvienas?
                            2018 metų vasario 16- oji
Moderatorius (-ė): Pakeleivis
Sukurta: 2015-11-12 11:30:50
Kol prieinama iki stiebo, daug kalbos, trypčiojimo, užuominų, kurias supranta tik dalyviai. Žodžiu, pasiruošimas kelti vėliavą kaip išrinktųjų vaidinimo repeticija.
Betgi tai ne vaidinimas! Nes Stiebas primena Lazdą, o ji tikra. Ir karieta. Ir vėliava į materiją nesuausta, nes viskam vadovuja Vidinis.
Netikėtas (nors reikėjo to laukti) skambesys himnui giedant. Jaučiu, todėl, kad tai savaiminis vyksmas.
Darbo daugiau negu gal suvokiame. 
Jau daug nuveikta petys petin (Tegu mano petys kaip raidės žodyje / Prisiglaudžia tau prie peties). Vėliava, nors ir skalbta, lig šiol nedrykstanti, nes širdim rankom lyginta, atmintim austa.


Suprantu, 2018-ųjų vasaris. Šiuo metu beveik atėjome, bet Žygio akte pažymėjaukad raidė P (ne Pe, o Pa) iš paskos sunkiai spėja. 
*******************************************************

Komentarai
Pranas Karlonas
Rašykite komentarą...


Scenarijai Trispalvei (5.



Pakviesti 
vėliavai iškelti            

 Dar laikas nebuvo įdienojęs; vis laikėsi ryto erdvėje, o jis, rytas, puikus, šiltas. Gera su tokiu būti kur bebūtum, bet geriausia, išėjus iš patalpos ir atsikvėpus jo gaiva. Tačiau kaip išeiti? Jaučiausi kaip važiuojančiame traukinyje: reikia laukti, kol sustos. Noras suprantu, kad tai ne traukinys, o nedidelis sodo namelis su viršum vadinamosios svetainės įrengtu Pastogės,  kitaip dar – Pastriekės departamentu, kuris man buvo labiau reikalingas dvasiniam pagyvenimui. Turbūt todėl ten dažniau pasijausdavau atviroje erdvėje. Regėjosi, kad  normalu pasijausti ten, kur pasinorėdavo. Pastriekės departamento lentų pertvara ir sienos dvasiai nebuvo reikalingos. Todėl ten jausdavosi ne pagal jo (ir mano) fizinius išmatavimus. Užklydę svečiai, beje, irgi nesunkiai, neretai net to nepajautę, gebėdavo persitvarkyti iš materijos į dvasios būtis. Nusileidus gi žemyn į svetainę, poreikis materijai atsigaudavo, vėl atrodydavo smagiau kaukšėti plaktuku,  išėjus į lauką kapstytis žemėje ar karstytis po medžius, bet  smagiausia buvo, vedinam įvairiausių reikalų, ateiti  prie Balsių (Kryžiokų) ežero ir pagyventi kartu su ąžuolu. Tačiau, matyt, atėjo laikas, kuomet Pastriekės dvasia persismelkė į svetainę, kai joje vis dažniau atsitinka dalykų,  būdingu Pastriekės departamentui. Ir šit dabar atsitinka jau ir tai, kai neįmanoma  nesuklusti Balso ir  Audronės apraiškai, apeiti ant sienos  pakabintą paveikslo rėmą. Tačiau atsiranda ir  dar vienas  dalykas – atrodo, kad namelis juda, važiuoja, keliauja. Vis prisiversdavau pasakyti: dar ša, kol kas dar ša... dar  anksti apie  tai net ir  Leokadijai prasitarti. Nedrąsu. Ateis laikas ir reikalai geriau pasimatys. Ir ką? Ar neatėjo? O pojūtis  važiuojančio, vaikščiojančio ar  kaip  kitaip  judančio namelio irgi neišnyksta.
– Ką  pasakysi, Leo,– nieko nepaaiškindamas apie tokią  savijautą, tariu žmonai. Atsiliepė irgi klausinėdama
– O kodėl  sakai, kad  rėmas tuščias? Vaidenasi  man ar kaip? Jau ir žegnoju, kad jis būtų tuščias, bet... Visa ko senatvėje  tikėjausi, bet  kad  taip... Dievas, regisi,  nepanorėjo, kad  būtų kaip žmonėse priimta. Jau ir  kojas sunku  pakelti, o... .
– Kas – o? Važiuoji?
– Ir galvoje jau  ne taip. Ne taip. Dar skaudžiau, negu kojas kelti. Kojoms dar lazda gali pagelbėti, o galvai?– klausdama pasakė  ji ir timptelėjusi už rankogalio: – Prisėskim, – tačiau  prisėsti neskubėjo. Jai svarbiau buvo pasakyti, kad prieš aušrą  susapnavusi mano eilėraštį „Po užmerktų akių vokais.“
– Netgi neskaičiusi jo niekuomet, o žinojau, kad parašytas 2011 metų pradžioje. Ir netgi deklamavau:

Argi sakiau,
Kad aklas akimis
Kuomet  jas nunešu į naktį?
Kartu su žvaigždėmis užspaudžiu po vokais,
Net Paukščių takas
Ima skaudžiai nerimauti, –

padeklamavo ir, sužiurusi į akis:
– Betgi spėk arba bent  įsivaizduok, kam, kokiai publikai deklamavau. Ogi  raidėms, tavo trijulei A, B ir Jotui. Iš kur visa tai, a? Iš kur? Neskaitau  aš tavo poezijų ir tos raidės atrodė išmanas,  išmislas. Bet va regiu  kaip bažnyčioje ir smagu deklamuoti. Ir dabar dar  vis smagu atsiminti, kad taip būta:

Galbūt nemanė,
Kad yra dalia,
Kuri net šitokią galybę
Į nelaisvę ima.
O aš taip pat
Net  nežinau, deja –
Iš kur ten, po vokais, erdvė tokia,
Kad  net neskauda.

– Sakei, einam prisėsti, tai gal ir padarykime taip? Prisėskim, –  Tačiau irgi neprisėdom, o netikėtai pasiskundžiau, parodydamas į savo lemties išdaigas. Šį kartą į ligą, kuriai atsiradus, apsikabindavau kaip mylimą moterį ir jos vardą tardavau ar rašydavau didžia raide: Amnezija. Ir niekas tuomet negalėdavo įtikinti, kad  tai liga, o ne  ji, mano meilė, kuriai galėjęs ir kojų pirštelius išbučiuoti. Dabar gi tariau:
– O, kad  ją perkūnėlis tą Amneziją patrankytų, kol dar ji  man netrenkė. Tuomet net ir tavęs neįtikinsi, kad  regiu ir pasakoju tai, kaip iš  tiesų  yra. Kaip kad  šiandien: Buvo Balsas su Audrone. Štai ant sienos paliktas paveikslų rėmas. Aš sakau tuščias, tu gi...                                                             
– Tai ne rėmas. Net ir ne paveikslas. Tai ekranas. Tai langas. Gal net durys, pravertos durys, už kurių, kaip ir eilėraštyje:

Gyvena žmonės, saulė,
Debesys ir lietūs,
Padangę brauko mėlyni žaibai -
Ir gieda vyturiai,
Surankioję giesmes poetų,
Jų daug,
Bet nedaugiau,
Negu reikėtų.

– Na va,  O jeigu aš taip pakalbėčiau, kaip  tu man dabar?.Tiesiai, drūtai pasakytum:iškvailėjo mano senis. Nemanau, kad  protingiau pasielgčiau ir aš, jeigu būčiau paliktas be žinios apie susitikimus su Balsu, be žinios apie šio rėmo ant sienos atsiradimą? Žodžiu, Leokadija, tau geriau pasisekė negu man, nors kaip žinoti. Kokia  bebūtų patirtis, ji iškentėta, išbūta ir  ne šiaip sau  už vieną muštą dešimt nemuštų duoda.
– Tačiau turbūt atminties praradimas ne tolygus proto praradimui?
– Turbūt. Tačiau, kaip žinai, mano atveju prireikė šeštos palatos paslaugų..
 – Iš ten , regis, ir  eilėraštis, – pasakė žmona, nusiteikusi jį padeklamuoti iki  taško:

Po užmerktų akių vokais
Įsiveržia gyvenimas į sielą
Net  Paukščių takas –
Dieve, jam padėk! –
Ir ten it danguje išlieka.

– Valio! – pasigirdo šauksmas ir kelių porų delnų plojimai: – Valio! – O netrukus paminėti ir mudu su Leokadija.
– Dzieduli, regis, ir nežinojai, kokį talentą šalia savęs turi. Džiaukis, kad  dar  yra kaip  yra. Ir atsimink ne tik Balsą  ir Audrone, bet ir ką pakalbėję. Ir apie  titnagą, ir  apie... Bet ateik  čia, užsimerk  ir  ateik.
– Užsimerkti?
– Neužsimerkęs neateisi.
– O su kuo kalbu? Tu čia, išdykėle? Raidė B?.
– Raidė B,  bet  kodėl – išdykėlė?. Va,  vėliavą  reikia iškelti. Ar tai išdykavimas? Močiute, ir tu  užsimerk. Jeigu  ką, teks  ir vežėja būti.
Neprisimenu, kad  būčiau užsimerkęs, bet tikriausiai taip  įvyko, bes netrukus į akis sužiuro aplinka, kurią išjaučiau užrašinėdamas paskutiniuosius eilėraščius. Sakau „užrašinėdamas“, o ne kurdamas, posmuodamas, dar  kaip, Todėl nauja realybė darėsi labai paprasta ir suprantama. Netgi  nereikėjo kalbėti, kaip į šitą realybę patekome. O pirmiausia joje susitikome su raidžių  trijule. Ak, garžiai kažkada apie trijulę padainavo Paulius Širvys baltų viršelių  knygelėje...

Murzinų draugų trijulė,
Kartu kėlė, kartu gulė
Ir iš traktorių kabinų
Kartu dairėsi merginų.

Tačiau  ten  situacija kitokia, ten visi trys vyrai, o  čia – dvi moterys ir  vienas  vyras, Ir pirmoji, žinoma, žodį tarė raidė B,
 – Prisimeni, dzieduli, kaip  tau  Balsas taręs: rikiuok visus, ką turi savo raštuose. Visus iki vieno. Iki paskutinio. Mirusių šituose scenarijuose neturėtų būti. O kaip juos rikiuotum, dzieduli, jeigu  be  vėliavos,  a? Tačiau  ji  jau yra ir reikia ją iškelti.
Pelėda, 2015-11-08 22:22:07

Komentarai

Moderatorius (-ė): Pakeleivis
Sukurta: 2015-11-09 10:45:43
Tai jau ne rėmas. Net ir ne paveikslas. Tai ekranas. Tai langas. Gal net durys?
Paslaptingas tasai migruojantis Palėpės-Pastriekės departamentas. Pašaliniams vietomis atrodo kaip klaidus labirintas, bet svarbu, kad, Balso vedamas, gabaritus čiuopia pats gyventojas ir yra Leo, kuri regi tai, ko niekada neskaitė (Neskaitau aš tavo poezijų ir tos raidės atrodė išmanas, išmislas).
------------------------------------- 
Patinka   Komentaras   
Komentarai
Daina Karlonaitė Mano tėtė burtininkas
Ona Šakienė Kokia čia amnezija dar? Tai kelias, ėjimas į ten, iš kur atklydome. gaila tik - kelio ženklų nieks nepastatė, tai svyrinėjame nuo stulpo link kito. Atsitrenkiam ir pirmyn, argi ne puiku?
Pranas Karlonas Va, va, puikiai pasakei. Smagu bus apie tai galvoti.